Programma
In deze opleiding wordt de theorie maximaal gekoppeld aan de praktijk.
Deze opleiding wordt georganiseerd op 2 jaar, er is steeds een vaste lesavond is en enkele bijkomende lesavonden. Na afloop van het tweejarig traject ontvang je – indien je geslaagd bent – een erkend getuigschrift ondernemerschapstraject traiteur-banketaannemer.
eerste jaar
Basismodule horeca (112u – 28 sessies)
- Kennismaking en introductie (1 sessie)
- Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
- Basisprincipes m.b.t. persoonlijke hygiëne , werkinrichting in de keuken , basisregels opslagbeheer
- Keukenbasissen (5 sessies)
- technische woordenschat, snijwijzen, fonds, basissauzen, soepen,…
- Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
- speciale fonds, afleiding van basissauzen, samengestelde boters, wereldsoepen,…
- Warenkennis en praktijk (14 sessies)
- fruit, zuivel, groenten, aardappelen, vlees, vis, deegwaren, kruiden en specerijen
- Zaaltechnieken (3 sessies)
- basisprincipes van de mastiek , basisprincipes van de mise en place , basisprincipes van de bediening ( de theorie wordt meteen aan de praktijk gekoppeld )
- moduleproef (1 sessie, theorie en praktijk)
module Hygiëne en veiligheid (24u – 6 sessies)
- HACCP en voedselhygiëne
- Onderhoud en reiniging
- EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
- Bacteriologische en temperatuurbeheersing
- moduleproef
- Bier
- Warme dranken (Koffie en thee bereidingswijzen serveren)
- Aperitieven en cocktails (Sterke dranken aperitieven cocktails en digestieven bereidingswijzen serveren)
- Waters en frisdranken
- Sterke dranken
- moduleproef
- Zintuigen en elementaire degustatiefiche 4u
Omgevingsfactoren die de smaak beïnvloeden , types van glazen , de vijf zintuigen , degustatietechnieken , basisbegrippen . - Gustatieve fase en proces wijnen maken 4u
De belangrijkste druivenrassen , inleiding in het productieproces van wijn maken , de degustatiefiche . - Degustatiefiches, blind proeven en quoteren 4u
Bespreking afdronk ,grondig en correct hanteren van de fiche , gedetailleerd proeven . - Wijn en gerechten – wijnservice 4u
Basisbegrippen van wijnservice , harmonie wijn – gerecht , combinatie van een aantal uitgesproken smaken . - Schuimwijn 6u
Inleiding productieproces van schuimwijn , het glas , zintuiglijke waarneming , degustatie - Proef 2u
- warme en koude buffetten
- toonbankverkoop
- koken aan huis
- barbecue
- basiscatering voor grote groepen
- mobiele catering en events
- trends in mobiele catering
- moduleproef
- BTW in de horeca 8u
BTW – tarieven en toepassingsgebied , BTW – ontvangstbewijs , kasregister , BTW – verplichtingen - Prijszetting & omzetberekening 12u
Kostenstructuur , winst , omzet , bepaling verkoopprijs van een gerecht , rendement grondstoffen - Personeelsbeheer en administratie 8u
Aanwerving personeel , contracten, loonbarema’s , werkplanning , omgaan met personeel - Algemeen & commercieel beleid 12u
- verdediging van de monografie over de opstart van je eigen traiteurzaak/cateringbedrijf.
Voor wie
Deze opleiding staat open voor iedereen die een professionele loopbaan in de horecasector beogen.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Na iedere module wordt een proef afgelegd: wie hierin slaagt, krijgt een module - attest. Wie slaagt in het eindexamen, ontvangt een erkend getuigschrift ' traiteur - banketaannemer '.
Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Het getuigschrift traiteur-banketaannemer heeft dezelfde waarde als het getuigschrift restauranthouder.
Materiaal en extra kosten
In deze opleiding is er een outfit keuken verplicht. Deze kan rechtstreeks besteld worden tegen een scherpe prijs bij onze partnerleverancier.
De outfit keuken bestaat uit een witte keukenvest met SYNTRA Midden-Vlaanderen logo, een zwarte koksbroek, 1 zwarte bavetschort, een koksmuts en een paar witte afwasbare schoenen met stalen neus.
De totale prijs is ong. € 170 incl. BTW.
Informatie i.v.m. gereedschap:
Je dient elke praktijkles te beschikken over een messenset bestaande uit: demi-chefmes, dunschiller, fileermes, aanzetstaal en aardappelmesje. Wij raden onze cursisten aan een messenzak of messenschede aan te kopen. Deze set kan je vrij aankopen of samenstellen met materiaal dat je reeds bezit.