Je droomt van een carrière als vastgoedmakelaar, maar je hebt geen bachelor- of masterdiploma? Of heb je al werkervaring maar wil je je op zo kort mogelijke tijd omscholen tot vastgoedmakelaar? Dan zit je in deze tweejarige voltijdse dagopleiding vastgoedmakelaar helemaal op de juiste plaats.
Programma
De opleiding Vastgoedmakelaar bestaat uit een introductiecursus Vastgoedbediende gevolgd door een algemeen vastgoedtraject en afgesloten met een traject Vastgoedmakelaar-bemiddelaar.
Dit is een voltijdse dagopleiding van 2 cursusjaren met gemiddeld 3 à 4 lesdagen per week. De lesdagen kunnen variëren waardoor we aanraden om fulltime vrij te zijn om deze opleiding te kunnen volgen.
Eerste cursusjaar
Modules vastgoedbediende
Module 1: Efficiënt werken in het vastgoedkantoor (33u)
Module 2: Huurtransacties (32u)
Module 3: Kooptransacties (32u)
Module 4: Beheermandaten (28u)
Module 5: Klantgerichte communicatie in het vastgoedkantoor (28u)
Module 6: AI-tools voor de Administratief vastgoedbediende (12u)
Modules inleidend vastgoedtraject – vastgoedconsulent
Module 1: Vastgoed fundamentals (32u)
Module 2: Vastgoeddossier (40u)
Module 3: Vastgoedtransactie: Juridische context (40u)
Module 4: Vastgoedtransactie: Huur (24u)
Module 5: Vastgoedtransactie: Koop (28u)
Module 6: Bouwkunde 1 (40u)
Module 7: Basis boekhouden voor vastgoed (36u)
Module 8: Vastgoedbeheer (20u)
Modules vastgoedmakelaar-bemiddelaar
Module 1: Vastgoed prospectie (17u)
Module 2: Financieel plan vastgoedmakelaar (28u)
Module 3: Vastgoedopdracht (32u)
Stage
Tijdens het eerste jaar volg je een observatiestage van 5 dagen in een vastgoedkantoor.
De stage is ook gekoppeld aan de evaluatie van de module efficiënt werken in het vastgoedkantoor.
Eindproef
In het eerste jaar van de opleiding is er een beperkte eindproef vastgoedbediende, waarvan de inhoud de basis vormt van de allesomvattende eindproef op het einde van het tweede jaar.
Tweede cursusjaar
Modules vastgoedmakelaar-bemiddelaar
Module 4: Verhuurdossier (40u)
Module 5: Vastgoedwaardering (32u)
Module 6: Vastgoedcoaching (32u)
Module 7: Verkoopdossier (40u)
Module 8: Huurovereenkomst (32u)
Module 9: Verkoopovereenkomst (44u)
Module 10: Vastgoedfiscaliteit (36u)
Module 11: Vastgoedfinanciering (20u)
Module 12: Overnames (24u)
Module 13: Verkoop van vastgoed (21u)
Module 14: Vastgoedmakelaar als ondernemer (32u)
Module 15: Rentmeester (24u)
Module 16: Bouwkunde 2 (28u)
Module 17: Eindwerkbegeleiding Vastgoedmakelaar-bemiddelaar
Stage
Na deze modules, op het einde van het tweede jaar van de opleiding volg je een praktijkstage van 8 weken in een vastgoedkantoor.
Eindproef Vastgoedmakelaar-bemiddelaar
De opleiding rond je af met een eindproef. Deze eindproef omvat een naslagwerk gevolgd door een mondelinge verdediging voor een jury.
Voor wie
Deze opleiding is bestemd voor wie een professionele activiteit of een beleidsfunctie in de vastgoedsector ambieert.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Beschikken over een diploma van hoger secundair onderwijs (6de jaar ASO - 6de jaar TSO - 6de jaar KSO of 7de jaar BSO).
Een kopie van het diploma dient bij de inschrijving te worden afgegeven, zo niet kan de inschrijving niet worden verwerkt.
Een kandidaat die niet beschikt over een diploma van HSO en minimum 23 jaar is, kan via de EVC/EVK-procedure eventueel worden toegelaten tot de opleiding. Hiervoor moet een dossier ingediend worden op de campus tav. de trajectbegeleider en dit ten laatste op 30 augustus.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Examens
Per module wordt er een evaluatie afgenomen. Afhankelijk van de module bestaat de evaluatie uit een (schriftelijk of mondeling) examen of een opdracht.
De evaluaties worden tijdens het cursusjaar afgenomen.
Getuigschrift/diploma
Wie slaagt voor de examens en de eindproef en de stages volbrengt behaalt het diploma vastgoedmakelaar. Dit diploma is officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen en door het BIV (Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars). Het voldoet aan alle reglementaire bepalingen inzake de uitoefening van het beroep.
Je kan jouw aanvraag om BIV erkend vastgoedmakelaar te worden indienen bij het BIV van zodra je jouw getuigschrift / diploma Vastgoedmakelaar ontvangen hebt.
Vanaf het moment dat je van de Uitvoerde Kamer of Kamer van Beroep het bericht krijgt dat je ingeschreven bent op de Lijst van stagiairs, en je een erkend stagemeester hebt gevonden om je te begeleiden, mag je je activiteiten als stagiair-vastgoedmakelaar beginnen.
Je krijgt op dat moment je BIV-nummer toegewezen en dat blijft hetzelfde gedurende je hele carrière als vastgoedmakelaar.
Alles over jouw aanvraag kan je uitgebreid nalezen via de website van het BIV: https://www.biv.be/vastgoedmakelaar-worden/je-inschrijving-als-vastgoedmakelaar
Vrijstellingen
De voltijdse dagopleiding vastgoedmakelaar begint met een opleidingsluik Vastgoedbediende. Dit wordt voor het grootste gedeelte ingepland in het eerste trimester van de opleiding. In dit luik zijn er geen vrijstellingen mogelijk.
In het algemene vastgoedtraject en het traject Vastgoedmakelaar-bemiddelaar zijn wel vrijstellingen mogelijk. Je kan een vrijstelling aanvragen op basis van diploma's, credits of puntenattesten behaald in onderwijsinstellingen voor vakken/modules met dezelfde of ruimere leerinhouden.
De aanvraagprocedure kan je terugvinden via: https://syntra-mvl.be/nl/aanvraag-vrijstelling
Op basis van de diploma's en getuigschriften behaald in het secundair onderwijs kunnen er geen vrijstellingen worden verleend mits het diploma van het secundair onderwijs een toelatingsvoorwaarde is. Ook het getuigschrift bedrijfsbeheer - behaald binnen het secundair onderwijs - geeft om diezelfde reden geen aanleiding tot vrijstellingen.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij in principe al onze cursussen en lesmateriaal digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.