Je wilt je specialiseren als verzorger binnen de wielersport? Kies dan voor deze praktijkgerichte opleiding tot wielerverzorger.
De wielerverzorger is gespecialiseerd in de logistieke, fysieke en mentale verzorging van de wielrenners in alle disciplines (weg, veld, piste, MB, BMX) en dit zowel voor, tijdens en na wedstrijden als tijdens periodes van training. De wielerverzorger werkt hoofdzakelijk 'ten velde' en dikwijls ook in wielerploegverband.
Van de wielerverzorger wordt naast het masseren heel wat meer verwacht zoals road maps kunnen interpreteren, anticiperen op mogelijke problemen zowel voor, tijdens als na de 'koers'. Het takenpakket van een wielerverzorger behelst onder andere ook het voorbereiden van de bevoorradingspakketten en logistieke ondersteuning van de renner en het team.
In de opleiding wielerverzorger kom je alles te weten over de taken van de soigneur, over sportvoeding, de gedragscodes en het gebruik van de volgwagen.
Voor deze opleiding werken wij samen met Cycling Vlaanderen. Cycling Vlaanderen staat onder andere in voor de begeleiding van clubs, opleiding van jonge wielrenners en het organiseren van wedstrijden in Vlaanderen.
Programma
Deze opleiding wordt georganiseerd à rato van 1 lesavond per week. De lessen zullen deels doorgaan op campus Sint-Niklaas en deels in Gent.
programma:
1. omgeving van de wielrenner – 28u campusleren
taken van de wielerverzorger
gedragscodes van de wielerverzorger
voorbereidende taken
begeleiding in het kader van verplichtingen
reisroute/volgwagen
portefeuillebeheer
2. verzorging van de wielrenner – 24u campusleren
taken van de wielerverzorger
begeleiding medisch verantwoorde wielersport
begeleiding bij specifieke klachten/letsels
aanverwante paramedische aspecten
toepasbare verzorgingstechnieken
3. toegepaste voedingsleer – 20u campusleren + 16u e-learning
voedingsgerichte handelingen
toegepaste voedingsleer
algemene voedingsleer e-learning
4. EHBO – 20u campusleren
5. mentale coaching – 28u campusleren
6. stage + coaching – 60u + 1u
7.eindproef
Over het beroep
Na deze opleiding ben je een gediplomeerd wielerverzorger met alle skills en know how om je in te werken in de fascinerende wereld van de wielersport.
Voor wie
Er is geen voorkennis vereist.
Ook cursisten die bij Syntra reeds de opleiding sportverzorger hebben gevolgd kunnen aanvullend inschrijven in deze cursus wielerverzorger. Er kunnen dan vrijstellingen aangevraagd worden voor o.a. de module EHBO.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen met interesse voor sport, cyclisme, verzorging en ondersteuning van renners.
- Ben je 18 jaar of word je 18 in het kalenderjaar dat de opleiding opstart dan mag je inschrijven in deze cursus.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
- EXAMENS
Je kennis en competentie wordt geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en praktisch examen. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgelegd. - GETUIGSCHRIFT
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Extra info
Een van onze docenten John Delbecque deelt graag nog zijn verhaal/visie over wielerverzorger.