Gebeten om je verder te verdiepen in de complex maar boeiende wereld van de elektrotechniek? Dan is deze praktijkgerichte opleiding precies wat je zoekt!
Als elektrotechnisch installateur installeer, herstel en onderhoud je elektrotechnische (nieuwe of bestaande) huishoudinstallaties of toestellen en toebehoren. Je ontwerpt en installeert de installaties zowel op de traditionele manier als met impulsrelais, logische schakelingen of een compleet domoticasysteem.
De opleiding bestaat voor het grootste deel uit praktijk. Je maakt oefeningen op oefenborden om uiteindelijk te eindigen met het aansluiten van een volledige huisinstallatie in een voorbekabelde didactische woning. Naast deze oefeningen plaatsen we ook opbouwinstallaties in buis, kabel, kabelgoot en holle wanden.
Programma
Voor deze opleiding moet je beschikken over de kwalificatie van Elektrotechnisch monteur. Heb je deze niet? Klik op ‘opleiding elektrotechnisch monteur’ voor de opleiding!
De avondopleiding duurt 2 jaar, met gemiddeld 1 avond les per week, de verdeling zie je hieronder:
EERSTE OPLEIDINGSJAAR
- Elektriciteit gevorderd (52u)
- Ontwerpen en toepassen elektrische schema’s (32u)
- Project 1: huishoudelijke elektrische installatie (32u)
TWEEDE OPLEIDINGSJAAR
- Praktische motorschakelingen (44u)
- Project 2: elektrische comfortvoorzieningen (20u)
- Project3: hernieuwbare energie (20u)
- Elektrotechnisch installateur als ondernemer (20u)
- Sectorale proef Electro Brain (12 u)
- Eindproef (4 u)
Voor wie
Minimum 18 jaar zijn.
Beschikken over de kwalificatie van Elektrotechnisch monteur. Heb je deze niet? Klik op ‘opleiding elektrotechnisch monteur’ voor de opleiding!
Iedereen die professioneel aan de slag wil als elektrotechnisch installateur of elektrotechnicus, in loondienst of als zelfstandige.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Minimum 18 jaar zijn.
Beschikken over de kwalificatie van Elektrotechnisch monteur. Heb je deze niet? Klik op 'opleiding elektrotechnisch monteur' voor de opleiding!
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Materiaal en extra kosten
Voor de praktijklessen is het aangewezen dat iedere cursist een eigen basisset aan materiaal bezit: kniptang, platte tang, nijptang, schroevendraaierset en een degelijke multimeter.
Het gebruik van grondstoffen zit in het cursusgeld vervat.
Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: een werkbroek met kniestukken, lage veiligheidsschoenen, stofmasker, veiligheidsbril en oorbeschermers. Indien je hier niet zelf over beschikt, dan biedt SYNTRA Midden-Vlaanderen je de mogelijkheid om deze centraal aan te kopen.
Cursusmateriaal
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.
Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Extra info
De opleiding is erkend door Volta. Meer info: www.volta-org.be/nl
Interessante vervolgopleidingen:
- Refurbishment van elektrische huishoudapparaten
- Updat AREI