Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I: voorbereiding en examen voor (niet-) koeltechniekers
Extra opleidingen om je klaar te stomen voor de warmtepompen:
- Wil je na deze opleiding je de koeltechnische handelingen op airco's en warmtepompen eigen maken? Volg dan onze 1-daagse opleiding Koeltechnische handelingen op airco's en warmtepompen in de praktijk | nxtpro
- Wil je meer achtergrond inzake koeltechniek volg dan het Verdiepingstraject airco’s en warmtepompen voor elektriciteits- en verwarmingstechnici | nxtpro
- Wil je REScert Warmtepompen volgen? Gecertificeerd installateur van hernieuwbare energie - Warmtepompen (RESCert) | nxtpro
Programma
- Milieu-impact door het gebruik van koelmiddelen: emissie ozonafbrekende stoffen, directe en indirecte emissie, koelmiddelen problematiek, energieverbruik.
- Koelmiddelen: gereglementeerde en toegestane koelmiddelen en oliën.
- Lekdichtheid: bepaling lekdichtheid en kennis van beproevingstechnieken, wetgeving inzake lekdetectie, kennis van maatregelen om emissies van koelmiddelen te reduceren (m.b.t. ontwerp, onderhoud en herstellingen), kennis van risico’s op lekkage van bepaalde onderdelen van een koelinstallatie (naargelang van type verbinding, compressor…).
- Kennis van de Vlaamse regelgeving en Nederlandstalige terminologie rond koelmiddelenproblematiek.
Koeltechnische handelingen (16u)
- Onder druk brengen met inert gas Verifiëren van lekdichtheid.
- Vacuümeren en controle.
- Vullen van een installatie.
- Wegen en noteren van gebruikte hoeveelheden.
- In werking stellen, afregelen en controle, goede functionering.
- Onderhoud, periodieke controle en logboek.
- Terugwinning van koelmiddelen, wegen en noteren van de afgetapte hoeveelheden, opnieuw vullen van dezelfde installatie met het afgetapte gas.
- Herhaling van terugwinning met minimaal koelmiddelenverlies.
Braseren (16u)
- Braseren en de aaneenhechting van de verschillende onderdelen: leidingen in koper (met koper, met staal, met messing) met afsluiters, expansieventielen…
- Plooitechnieken van koper en staal, bevestiging- en isolatietechnieken.
- Onder druk brengen met stikstof.
- Verifiëren van de lekdichtheid.
- Verifiëren van de brasering door ze door te zagen.
Examen (8u)
Het examen bestaat uit 2 theoretische proeven en 2 praktijkproeven
- Examen certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I – theoretisch gedeelte over koeltechniek
- Examen certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I – theoretisch gedeelte over wetgeving
- Examen certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I – praktische proef – hardsolderen
- Examen certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I – praktische proef – koeltechnische handelingen
Voor wie
Erkenning
- De opleiding is erkend door Constructiv. Meer info: www.constructiv.be
- De opleiding is erkend door Volta. Meer info: www.volta-org.be/nl
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt in het examen ontvangt het 'Certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek categorie I' en het 'Bewijs van erkenning als koeltechnicus van categorie I'. Het is geldig voor onbepaalde duur, maar als gebruikseis geldt het vijfjaarlijks slagen voor een actualisatie-examen, af te leggen in de periode van twaalf maanden voor de vervaldatum van het lopende certificaat.
Theoretische examen voorbereiden kan via volgende link:
Eerste examen koeltechniek: lijst examenvragen theorie
Opgelet: de inschrijvingskost voor een herexamen praktijk bedraagt € 300.
Extra info
Er bestaan vier categorieën certificaten, afhankelijk van de werkzaamheden die de koeltechnicus uitvoert aan koelinstallaties met ozonafbrekende stoffen en/of gefluoreerde broeikasgassen.
- categorie I: een persoon met deze categorie van certificaat mag alle werkzaamheden uitvoeren aan alle koelinstallaties, ongeacht de koelmiddelinhoud.
- categorie II: een persoon met deze categorie van certificaat mag koelinstallaties installeren, onderhouden of reviseren en ozonafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen terugwinnen als het gaat om koelinstallaties met een nominale koelmiddelinhoud van minder dan 3 kg of, om hermetisch afgesloten systemen die als zodanig zijn gelabeld, met een nominale koelmiddelinhoud van minder dan 6 kg. Ook de wettelijk voorgeschreven lekdichtheidscontroles mogen uitgevoerd worden, op voorwaarde dat daarbij het koelmiddelcircuit dat gefluoreerde broeikasgassen of ozonafbrekende stoffen bevat, niet wordt geopend.
- categorie III: een persoon met dit certificaat mag gefluoreerde broeikasgassen uit koelinstallaties terugwinnen als het gaat om koelinstallaties met een nominale koelmiddelinhoud van minder dan 3 kg, of om hermetisch afgesloten systemen die als zodanig zijn gelabeld, met een nominale koelmiddelinhoud van minder dan 6 kg.
- categorie IV: een persoon met dit certificaat mag de wettelijk voorgeschreven lekdichtheidscontroles uitvoeren op voorwaarde dat daarbij het koelmiddelcircuit dat gefluoreerde broeikasgassen of ozonafbrekende stoffen bevat, niet wordt geopend.
Retributie: vanaf 2020 niet meer 5-jaarlijks, maar jaarlijkse inning. De inning van de retributie gebeurt door de overheid: het Departement Omgeving bezorgt elk jaar een brief met het overschrijvingsformulier, betalingsmededeling en het te betalen bedrag.
In het kader van uw erkenning zullen volgende persoonlijke cursistgegevens aan het Vlaams Departement Omgeving worden bezorgd: naam & voornaam, adres, rijksregisternummer, geboortedatum en –plaats, ondernemersnummer, GSM nummer, e-mailadres, opleidingsinstelling en type opleiding.