Zijn bepaalde risico’s niet uit te sluiten tijdens het werken aan elektrische installaties? Dan mogen die enkel uitgevoerd worden door BA4 gewaarschuwde personen. Zij zijn op hoogte van de risico’s van specifieke installaties en de werkprocedures en zijn hiertoe bevoegd verklaard door hun werkgever.
Deze opleiding levert de noodzakelijke basisinformatie rond elektrische risico’s en geeft de deelnemers inzicht in de gevaren verbonden bij het werken aan elektrische installaties. Het slagen voor deze opleiding vormt een onderdeel van de bevoegdverklaring als BA4 gewaarschuwd persoon.
Wie een opleiding BA5 wil volgen hoeft niet eerst BA4 te volgen. In de opleiding BA5 zit het onderdeel BA4 immers in vervat.
Programma
Inhoud
- Elektrische lokalen
- Begrippen en basiswetten elektriciteit (wet van Ohm, DC/AC)
- Spanningsgebieden: geleiders en isolatoren
- Werken onder spanning
- Gevaren van elektriciteit:
- Stroomdoorgang door lichaam
- Verwonding door stroom
- Invloed van U, I, R
- Blootstellingtijd
- Elektrisch materiaal:
- Zekering
- Automaat
- Verliesstroomschakelaar
- Aarding
- Schakelaars
- IP-beschermingsgraad
- Bepalingen van overstroom en overstroombeveiliging
- Afwijkende spanning
- Voorkoming en werkprocedure
- Bescherming tegen onrechtstreekse aanraking
- Uitschakelcurven
- Tijd/stroomkarakteristieken
- Gebruik van verliesstroomschakelaars
- Kortsluitstromen en kortsluitstroombeveiliging
- Onderbrekingsvermogen beveiligingen
- Zone onder spanning, nabijheidszone, zone buiten spanning
- Veiligheidsafstanden en vitale veiligheidsregels
- Max. stroom in leidingen (I in functie van Diameter)
- Pictogrammen
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Meten en meetfouten
Na de opleiding kennen de cursisten de componenten van de elektrische installaties, kennen ze de correcte werkwijze voor het uitvoeren van kleine wijzigingen en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Ze kennen de gevaren verbonden met het uitvoeren van deze werkzaamheden.
Een opleiding BA4 moet beschouwd worden als een algemene opleiding inzake de risico’s die verbonden zijn aan elektrische installaties.
Voor wie
BA4 voor elektrisch geschoolden richt zich tot werknemers die werkzaamheden uitvoeren aan de elektrische installatie zelf. Het vervangen van een TL-lamp, metingen uitvoeren in de elektriciteitskast, een stopcontact plaatsen, …. Deze opleiding is dus bedoeld voor de klusjesman, de mensen van de technische dienst, techniekers, …
Een BA4 gewaarschuwd persoon wordt steeds aangestuurd door een eindverantwoordelijke, namelijk een BA5 vakbekwaam persoon.
Erkenning
•De opleiding is erkend door Constructiv. Meer info: www.constructiv.be
•De opleiding is erkend door Volta. Meer info: www.volta-org.be/nl
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Aan het einde van de opleiding BA4 is er een evaluatie voorzien door middel van een test. Wordt die met goed gevolg afgelegd dan ontvang je een certificaat. Op dit attest kan de werkgever zich baseren om jou BA4 bevoegd te verklaren, rekening houdend met de modaliteiten van de regelgeving hieromtrent.
De werkgever zal zelf bijkomende noodzakelijke informatie moeten geven, die vereist is om te voldoen aan de in art. 47 van het AREI vermelde voorwaarden, inspelend op de situationele toestand van zijn elektrische installatie op een locatie in zijn bedrijf. Dit noemt men de specifieke opleiding die door de werkgever zelf moet verschaft worden.