Paardenfokker (één jaar)

De paardensport en randactiviteiten vormen een belangrijke economische activiteit.  Maneges, wedstrijdstallen, paardenhandel, hengstenhouderij, trailers, paardensporttoebehoren en instructie behoren zowat tot de klassieke beroepenwaaier.Daarnaast breekt het beroepsmatig uitbaten van een fokkerij, stoeterij of paardenhouderij ook in ons land meer en meer door. Het opzetten van een paardenhouderij is één zaak, ze rendabel maken en houden is weer een ander verhaal. Voor uitbaters of medeverantwoordelijken vormt deze opleiding dan ook een unieke kans.

Vanuit verschillende invalshoeken ontvang je een brede waaier aan theoretische kennis rond omgang en verzorging, exterieurleer, diergeneeskundig aspect richting fok, reglementering, voeding, huisvesting, ...Daarnaast verwerf en oefen je praktische vaardigheden als monsteren, toiletteren, vrij springen en longeren.
Voor de meeste modules, speelt het niet echt een rol welk ras jouw eigen paard is: paarden zijn nu eenmaal .... paarden. Standaard is de warmbloed echter de 'rode draad' doorheen de opleiding, gezien hieronder de meeste rassen thuis horen.
Uiteraard gebeurt het dat de invulling van een (praktijk)module voor dat specifieke ras wat anders is. Je doet een Brabander of een Shetlander nu eenmaal weinig plezier door het in vrijheid te laten springen om deze vaardigheden te willen beoordelen. De docent houdt daar echter rekening mee en speelt telkens op dat specifieke fokdoel van dat specifieke ras in.

Het traject paardenfokker kan in één jaar of in twee jaar afgelegd worden.

Waar en wanneer?

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs (Incl. BTW)
Sint-Niklaas 17/09/2024 avond € 1250