Wil je graag champagnes, in al hun diversiteit, beter leren kennen, begrijpen, serveren, bewaren en vooral ook adviseren?
Je leert onder meer over de specifieke groeicondities en het wijn maken in Champagne, maar ook over de daaruit voortvloeiende kwaliteits- en stijlverschillen.
Hoe kan je champagne proeven, beschrijven en inzetten in je dagelijkse praktijk?
Programma
De opleiding omvat 5 lessen en een examenmoment:
Les 1: Introductie en MOOC:
– Toelichting bij het cursusmateriaal en examen.
– Champagne en MOOC.
Les 2:
– Champagne: regio, appellatie, geschiedenis en cultuur.
– De actoren in champagne.
– Proeftechniek
– Champagne – en – foodparing
– Praktische toepassing: ‘the Perfect Pairing’ workshop.
Les 3:
– Champagne terroir: klimaat, topografie en bodem.
– Druivenrassen
– Wijnbouw
– Oogst
– Praktische toepassing: ‘the Champagne game’
Les 4:
– De ‘méthode champenoise’ in al haar facetten.
– Productie van rosé champagne.
– Praktische toepassing: ‘the Cellar Master’ workshop.
Les 5:
– Types en stijlen van champagnes.
– Champagne adviseren.
– Flessen en etiketten.
– Bewaren en uitschenken van champagne.
– Praktische toepassing: ‘the Wine Merchant’ workshop
Les 6:
Examen voor certificatie door het Comité Champagne / CIVC.
De lessen worden op de campus Gent in het Nederlands gegeven door docente Balcaen Kristel DipWSET (Sommelier-Conseil en Champagne-ambassadeur België 2018) en op de campus Sint-Niklaas door docent Ploegaerts Gunther (Sommelier-Conseil)
Voor wie
Voor iedereen die zijn kennis over champagne wil verdiepen: (toekomstige) sommeliers, wijnhandelaren of andere wijnprofessionelen.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Vanaf 18 jaar
- Basiskennis over champagne is een must.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
De opleiding wordt afgesloten met een theoretische test (meerkeuze en open vragen) en een praktische test waarbij twee champagnes geproefd en beschreven moeten worden, met bijpassende foodpairing.
Wie slaagt ontvangt bovendien het Champagne Specialist certificaat van het Comité Champagne.
Materiaal en extra kosten
Het cursusmateriaal van het Comité Champagne (in het Engels) is inbegrepen in de prijs alsook de te proeven champagnes.
Extra info
Cursist brengt zelf een set glazen mee.