Waterstofopslag

Waterstof kan fysiek opgeslagen worden als een (gecomprimeerd) gas, cryogene vloeistof of met behulp van andere materialen waaraan het tijdelijk gebonden kan worden. De eerste twee vormen worden vandaag het meest toegepast.

Waterstof is een zeer licht gas en heeft veel ruimte nodig. Door de gevorderde ontwikkeling van de opslagtechnieken kan waterstof ook dienen als houdbare energiedrager, waarbij overtollige elektriciteit wordt gebruikt om waterstof te produceren via elektrolyse. Na opslag kan later via brandstofcellen het waterstof opnieuw omgezet worden in elektriciteit. Dat maakt waterstof een waardevolle oplossing voor het opvangen van fluctuaties in vraag en aanbod in elektriciteitsnetwerken.

Ook luchtvaart en scheepvaart zullen een overgang naar waterstof maken. Waterstof is tevens de onmisbare brandstof voor de chemische industrie en is morgen een belangrijke energiedrager voor een klimaatneutrale economie.

Het eendaagse topic waterstofopslag zet alle opslagmogelijkheden op een rijtje en benoemt de voor- en de nadelen met oog voor optimale veiligheid. In het waterstoflab experimenteer je praktijkgericht met de opslag van waterstof in een metaalhydride vat.

 

Waar en wanneer?

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs (Incl. BTW)