Word bakker en leer dit knelpuntberoep al doende in Duaal Leren. Je verwerkt en bakt degen, beslagen en suikergoed om daarmee brood- en banketproducten te bereiden. Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten brood enerzijds. En van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs anderzijds. Als bakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers.
Sommige bakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden. Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen. Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema. Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken. Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt. Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade.
Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend. In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem. Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe. De HACCP-regels zijn heilig voor jou.
Programma
Als jongere draai je 4 dagen per week mee bij een bedrijf of op een leerwerkplek waar je de knepen van het vak leert. Daarnaast ga je 1 dag per week naar een Syntra-campus waar je de theorie onder de knie krijgt.
Net als een echte werknemer ontvang ook jij een vergoeding voor je inspanning! Een toffe bonus, vind je niet?
8 voordelen van duaal leren
Doen is het nieuwe leren!
1. Je voldoet aan de leerplicht
2. Je kan je diploma secundair onderwijs behalen
3. Je doet werkervaring op
4. Instappen kan tot 15 januari (met uitzondering van het 7de jaar of het specialisatiejaar)
5. Je blijft fiscaal ten laste van je ouders met behoud van kindergeld
6. Je verdient een eigen cent: tussen €500 en €700 per maand
7. Jouw diploma en werkervaring zijn sterke troeven om een vaste job te vinden
8. Of je wordt je eigen baas en start als zelfstandige op
Heb je interesse in deze opleiding en wil je hiervoor inschrijven, volg dan eerst onze digitale infosessie. Na de infosessie word je gecontacteerd door een competentiecoach, die met jou een intakegesprek zal inplannen. Op basis van jouw gesprek met de competentiecoach word je in de juiste graad ingeschreven.
– Medewerker (banket)bakkerij duaal 2de graad
– Brood- en banketbakkerij duaal 3de graad
– Chocolatier duaal specialisatiejaar
Werkplekken
Het grootste deel van de opleiding spendeer je bij een leerbedrijf, waar een mentor je de knepen van het vak aanleert. Een competentiecoach volgt dit mee op zodat je de nodige praktische kennis en competenties aanleert.
Voor wie
Jongeren tussen 15 en 25 jaar.
Ben je 15 jaar? Dan moet je twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebben.