Je droomt van een carrière op een binnenschip? Dan moet je eerst een basisopleiding veiligheid voor deksmannen volgen om je dienstboekje bij het Binnenvaartloket te kunnen aanvragen.
Deze opleiding stoomt jou klaar om je steentje bij te dragen inzake de veiligheid aan boord van het schip.
Deze opleiding is een dagopleiding, de lessen zijn van 08:45 - 16h15 (maandag- donderdag), vrijdag tot 12h00. Tijdens de middag kun je genieten van een broodjesbuffet ( zit mee in de prijs)
Programma
De dagopleiding duurt 36u, gespreid over 5 dagen.
1. Gebruik van reddingsmiddelen ter voorkoming van verdrinking (6u)
2. De specifieke arbeidsomstandigheden aan boord van een vaartuig (6u)
3. Brandbestrijding aan boord van een vaartuig (4u)
4. Risico’s aan boord (10u)
5. Omgaan met gevaarlijke stoffen aan boord van een vaartuig (4u)
6. Basisbeginselen Eerste Hulp (4u)
7. Examen (2u)
Deze opleiding is een dagopleiding, de lessen zijn van 08:45 – 16h15 (maandag- donderdag), vrijdag tot 12h00. Tijdens de middag kun je genieten van een broodjesbuffet ( zit in de prijs)
Voor wie
Je bent minimum 16 jaar (of je wordt 16 in het kalenderjaar van de opleiding) en wil aan de slag als bemanningslid van een binnenschip.
Erkenning
- De opleiding is erkend door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid
- Eenmaal je gedurende minimaal drie maanden in het paritair comité 139 als varend werknemer bent ingeschreven, dan betaalt het Fonds voor de Rijn- en de Binnenscheepvaart de helft van jouw inschrijvingsgeld terug. De aanvraag hiervoor dien je in bij het Fonds voor de Rijn- en de Binnenscheepvaart: https://frb-fri.be/nl. Het aanvraagformulier vraag je op bij kelly.goetvinck@syntra-mvl.be, 03 760 08 52.
- Werkgevers kunnen eveneens de helft van het inschrijvingsgeld recupereren (excl. BTW en eventuele opleidingssubsidies) via de website van het Fonds voor de Rijn- en Binnenscheepvaart: Vorming en opleiding (frb-fri.be)
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
- Wie slaagt voor het examen, ontvangt een modulegetuigschrift. Het getuigschrift is officieel erkend door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
- Na de opleiding kan je een dienstboekje met de EU kwalificatie ‘Deksman’ kan aanvragen bij het Binnenvaartloket.
Materiaal en extra kosten
Cursusmateriaal
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.
Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Extra info
Deze opleiding is een dagopleiding, de lessen zijn van 08:45 – 16h15 (maandag- donderdag), vrijdag tot 12h00. Tijdens de middag kun je genieten van een broodjesbuffet ( zit mee in de prijs)
- Eenmaal je gedurende minimaal zes maanden in het paritair comité 139 als varend werknemer bent ingeschreven, dan betaalt het Fonds voor de Rijn- en de Binnenscheepvaart de helft van jouw inschrijvingsgeld terug. De aanvraag hiervoor dien je in bij het Fonds voor de Rijn- en de Binnenscheepvaart: https://frb-fri.be/nl
- Ben je minimum 16 jaar en aan de slag als jobstudent bij een bedrijf actief in het paritair comité 139 (binnenscheepvaart), dan betaalt het Fonds voor de Rijn- en de Binnenscheepvaart eveneens de helft van jouw inschrijvingsgeld terug. De aanvraag doe je via: https://frb-fri.be/nl