De meerwaarde van goede mocktails kan tegenwoordig niet onderschat worden. Wat vroeger gezien werd als het kleinere broertje van de cocktails is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Mensen gaan steeds vaker actief op zoek naar een lekkere mocktail (al dan niet met succes). In deze cursus leer je alles wat je moet weten om zelf aantrekkelijke mocktails van hoge kwaliteit te bedenken, en te maken. Bovendien leer je meerdere technieken die een absolute meerwaarde zijn voor iedereen die op een professionele manier hun drankenkennis (en kunde) wil uitbreiden.
Programma
LES 1: Bar basics
We overlopen bartools en verschillende mix-technieken.
We bekijken het belang van ijs en zijn effect op vloeistof in zijn verschillende vormen.
We maken basis siroop, bespreken simple en double siroop en maken er een eerste verse limonade mee.
LES 2: Zelf gefermenteerde non-alcoholische dranken
We bespreken een aantal gefermenteerde zelf gemaakte non-alcoholische dranken.
- Kombucha
- Kefir
- Kvass
- Lacto-fermented lemonade
- …
LES 3: zoetstoffen en siropen
We gaan dieper in op verschillende soorten zoetstoffen en siropen.
LES 4: Zuren (algemeen, en in siropen)
We bespreken de integratie van zuren in siropen, en in non-alcoholische dranken in het algemeen.
We maken zelf verzuurde sappen, cordials, shrubs en gastriques en mixen een aantal dranken samen.
LES 5: Commerciële producten
Welke producten zijn beschikbaar op de commerciële markt? We bespreken en proeven een heel aantal producten en maken er eenvoudige mixen mee. We bekijken hoe we ze kunnen integreren in onze horecazaak.
LES 6: Mixen maar!
Ondertussen hebben we een heel arsenaal aangelegd aan ingredienten. Van deze les maken we gebruik om alles uit de kast te halen en een hele les praktisch te mixen. In deze les geven we extra aandacht aan afwerken/presentatie en garnituren van dranken. Het oog wil natuurlijk ook wat.
Voor wie
Iedereen (18+) die zijn professionele kennis over mocktails wil verbeteren.
Uitermate geschikt voor restauranthouders, bartenders en koks maar ook toegankelijk voor iedereen met professionele ambities.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Iedereen (18+) kan zich inschrijven voor deze cursus.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Deze cursus heeft geen examen. Tijdens de laatste les wordt kennis op een praktische manier afgetoetst, en wordt bijgestuurd waar nodig.
Materiaal en extra kosten
Alle materialen en grondstoffen worden voorzien door Syntra Midden-Vlaanderen.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al ons lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Extra info
De cursus wordt gegeven door Joeri D’heuvaert en Bart Capoen, ervaren bartenders en zaakvoerders van cocktailbar The Little Red Rooster (Gent).