Een gespecialiseerd voetverzorger doet meer dan een basis voetverzorging. Daar waar de schoonheidsspecialiste zich beperkt tot een esthetische voetverzorging, staat de gespecialiseerd voetverzorger in voor de preventie en verzorging van huid- en nagelaandoeningen. Ook geeft hij of zij professioneel advies over goede schoenen en voethygiëne. Als gespecialiseerd voetverzorger maak je komaf met eelt, kalk- en schimmelnagels, ingegroeide nagels en andere pijnlijke aandoeningen. Je staat in voor de eerstelijnsvoetverzorging en verwijst in geval van een medische problematiek door naar een arts of podoloog. Heb je een sterke interesse in menselijke anatomie en biomechanica? Dan heb je een voetje voor in deze opleiding.
Programma
Deze opleiding is een 1-jarige voltijdse dagopleiding. Je hebt gemiddeld 3 volle dagen les per week.
De opleiding bestaat uit verschillende modules:
- Elementaire voetverzorgingstechnieken – 48u
- Anatomie (e-learning en coaching)
- Bijzondere voetverzorgingstechnieken – 28u
- Huidaandoeningen en behandelmethoden – 48u
- Nagelaandoeningen en behandelmethoden – 48u
- Praktijkinitiatie 1 -32u
- Interdisciplinair werken en risicovoeten – 48u
- Nagelregulatietechnieken – 56u
- Orthoplastie – 48u
- Praktijkinitiatie 2 – 28u
- Praktijkinitiatie 3 -28 u
- Individuele stage-opdrachten -12u
- Stage bij voetverzorger – 100u
- Succesvol ondernemen: tijdens de lessen ondernemerschap stimuleren we je ondernemingszin. Gedurende ½ dag tot 1 dag per week scherpen we je ondernemende vaardigheden aan. De lespakketten worden op maat van jouw opleiding samengesteld en bestaan oa uit personal branding, digitale marketing en financiële inzichten. Je neemt de modules zelfstandig door en onder begeleiding van je docent.
- Eindwerk
Over het beroep
Nadat je het SYNTRA getuigschrift Gespecialiseerd voetverzorger behaald hebt kan je verschillende beroepskeuzes maken.
- je eigen zaak starten als zelfstandige gespecialiseerde voetverzorger in hoofd- of bijberoep
- als freelance medewerker of in dienst werken in een groepspraktijk samen met podologen, voetverzorgers, kinesisten…
- in dienstverband of freelance werken in een ziekenhuis of rust- en verzorgingstehuis
- als vertegenwoordiger werken voor een gespecialiseerd bedrijf
- als verkoper / verkoopster werken in dienstverband in gespecialiseerde zaken die voetverzorgingsproducten verkopen
- verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
- verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden Vlaanderen zoals diabetische voetzorg, voetverzorging bij reumapatiënten, fotopolimerisatie, ergonomie in de praktijk, kunstnagelstyling op tenen…
Geen erkenning in Nederland
Deze opleiding is niet erkend door de Nederlandse stichting BRAVO.
Wat is nu het verschil tussen pedicure – medische pedicure – gespecialiseerde voetverzorging en podologie?
Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten uitsluitend met het oog op het welzijn van de klant – hygiëne – of op de verfraaiing van het uiterlijke, het esthetische.
De gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van cliënten/patiënten met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen zoals, infecties, mycose (schimmel), voetwonden, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven, pijnlijke drukpunten, … (ook bij diabetespatiënten) door toepassing van podologische technieken. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met de orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg.. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van pedicurebehandelingen.
Podologen zijn paramedici die de verzorging van risicovoeten en risicopatiënten voor hun rekening nemen. Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen, epidermische en dermische letsels van de voet kunnen worden behandeld. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun bevoegdheid: podologen ontwerpen ook steunzolen.Ook artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen,…) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten.
Voor wie
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start).
Geen voorkennis vereist.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
PRAKTIJK
De meeste lessen gaan door op de SYNTRA campus. Er is tevens bijkomend externe praktijk voorzien in RVT's en ziekenhuizen. Deze lessen worden klassikaal in overleg met de docent georganiseerd.
STAGE
Er zijn enkele individuele stage-opdrachten voorzien.
VRIJSTELLINGEN
Je kan een vrijstelling aanvragen voor iedere module. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.
EXAMENS
Tijdens het jaar wordt je kennis tussentijds geëvalueerd. Deze evaluaties (theorie en praktijk) geven je een zicht op je reeds verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen. Op het einde van deze opleiding wordt er een groot eindpraktijkproef afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van gespecialiseerde voetverzorger wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.
GETUIGSCHRIFT
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Materiaal en extra kosten
Cursusteksten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Werkmateriaal
Aanvullend op de kostprijs van de opleiding, moet je instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en divers klein werkmateriaal. Dit materiaal gebruik je gedurende de volledige opleiding en kun je na de opleiding meteen gebruiken bij het uitoefenen van je beroep. De richtprijs hiervoor bedraagt 600 euro.
De aankoop van een eigen freestoestel is een meerwaarde maar geen verplichting, je kunt gebruik maken van een toestel van Syntra op de campus.
Inentingen
Je moet inentingen plaatsen om je te beschermen tegen hepatitis A en B.
Modellen
Aanvankelijk worden de technieken op de medecursisten ingeoefend, nadien op modellen die je meebrengt naar de klas. Er worden tevens externe praktijkoefensessies klassikaal ingelast in RVT’s en ziekenhuizen. Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.