Dagelijks waarschuwt de verkeersinfo op de radio voor ladingverlies op de snelwegen. In deze module krijg je inzicht bij wie de aansprakelijkheid ligt bij het beladen van een voertuig en het zekeren van een lading. Je krijgt ook een goed inzicht in de verschillende rubrieken van de CMR vrachtbrief.
Deze module is erkend voor 7 kredietpunten en is een combinatie van thema 1 en 2.
- Dit betekent dat ze mee zal tellen voor uw 35u bijscholing, maar niet valt onder een van de verplichte thema's 1 of 2.
Programma
Ladingzekering
U leert uw vracht te laden door de juiste berekeningen te maken en af te wegen welk ladingzekeringsysteem of soort voertuig u best inschakelt voor de te vervoeren goederen.
- Inleiding: sensibilisering
- Krachten op de lading: gewichtskracht
- Massatraagheidskracht
- Wetgeving en aansprakelijkheid
- Sjormiddelen
- Krachtsluitend zekeren
- Vormsluitend zekeren
- Kantelgevaar
- Oefeningen
CMR
De diverse rubrieken van de CMR-vrachtbrief komen aan bod zodat je deze nadien correct en volledig kan invullen.
- CMR als vervoersdocument
- Algemene transportbepalingen
- Bespreking en invullen van het CMR-document
Over het beroep
Na de opleiding weet je wie aansprakelijk is voor welk aspect bij het beladen van een voertuig en zekeren van een lading en ben je in staat de lading op een correcte en veilige manier te zekeren. Daarnaast kan je ook een CMR op een correcte wijze invullen.
Voor wie
Chauffeurs met rijbewijs C/C1/CE/C1E behaald voor 10 september 2009, beladers, bedienden en verantwoordelijken die tewerkgesteld zijn in de transportsector en betrokken zijn bij het laden van voertuigen en de voorbereiding ervan.
Erkenning
Wens je meerdere personen in te schrijven voor een opleiding uit ons open aanbod of wens je de mogelijkheden te bespreken van een incompanytraining, neem dan contact met ons op via contacteer ons.
Informeer ook naar onze pakketformule waarbij je onmiddellijk kan intekenen op 5 modules aan een voordeelprijs.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Om de nascholing te kunnen volgen dient u op uw rijbewijs over de CODE 95 te beschikken. Dit kan u controleren in kolom 12 op de achterzijde van uw rijbewijs.
Breng zeker je rijbewijs mee de dag van de opleiding.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Elke module van 7u levert je een attest met 7 kredietpunten op. In totaal heb je over een periode van 5 jaar 35 kredietpunten nodig om jouw CODE 95 (vakbekwaamheid) te kunnen vernieuwen op je rijbewijs.
Er is geen examen verbonden aan de opleidingen, maar er is wel een aanwezigheid van 100% vereist. Dat betekent dat het start- en einduur van de opleiding strikt dient gerespecteerd te worden.
Materiaal en extra kosten
Nxtpro (Skilled by bv & dochteronderneming van Syntra Midden-Vlaanderen) is een door MOW erkend opleidingscentrum met het nummer OC-086.
Bestuurders met een rijbewijs C of D moeten naast het gewone rijbewijs ook over een basiskwalificatie vakbekwaamheid (CODE 95) beschikken wanneer zij bezoldigd vervoer (goederen of personen) willen uitvoeren. Om deze vakbekwaamheid te behouden, moet een chauffeur elke 5 jaar 35 uren nascholing volgen.
Deze reglementering geldt in alle Europese lidstaten.
Vanaf de 2de cyclus mogen de onderwerpen van de nascholingen niet meer vrij gekozen worden, maar dient een chauffeur uit elk van de 3 verplichte thema’s minstens 1 module te volgen.
Thema 1 Nascholing in rationeel rijden
- Ecodrive (met individuele praktijkrit) (NL/F)
- Defensief rijden (met individuele praktijkrit)
- Ladingzekering (NL/F)
Thema 2 Toepassen van de voorschriften:
- Rij- en rusttijden en digitale tachograaf (NL/F)
- Rij- en rusttijden, digitale tachograaf + CMR
- Vervoer van gevaarlijke stoffen onder vrijstelling ADR
- Uitzonderlijk vervoer
- Veilig aan de slag als chauffeur (NL/F)
Thema 3 Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek:
- EHBO voor de chauffeur (NL/F)
- Ergonomie, fit & gezond
- Attitudetraining (NL/F)
- Wegcode en Europees aanrijdingsformulier (NL/F)
- De chauffeur als ambassadeur
- Preventie en criminaliteit
- Dodehoek en manoeuvreren (NL/F)
Nieuw is ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden op de openbare weg (Ecodrive of Defensief rijden).
Sectorpremies
SFTL (Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek) kent jaarlijks een opleidingsbudget toe aan elke werkgever uit de sector transport en logistiek. Dit budget kan de werkgever aanwenden om opleidingen te bekostigen voor zijn arbeiders die hij bij de RSZ in de categorie 083 aangeeft. Klik hier voor meer info over het SFTL.
Deze opleiding is erkend door Constructiv. U kan hierdoor genieten van een (verhoogde) tussenkomst in de opleidingskost en een tegemoetkoming in de loonkost voor arbeiders tewerkgesteld in PC124. Meer info via www.constructiv.be
Bij LOGOS voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek). Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving.
Extra info
Om misverstanden te vermijden, kregen wij graag een kopie van uw rijbewijs bij inschrijving. Op basis daarvan kunnen wij u met zekerheid informeren welke modules u dient te volgen en of u in aanmerking komt voor deze opleiding.