Terug naar home
MijnSyntra
Mode, ambachten en interieur

Opleiding Pianostemmer en -hersteller

Met veel trots stellen wij je deze opleiding voor die het resultaat is van een samenwerking tussen SYNTRA Midden-Vlaanderen en niemand minder dan Piano's Maene, één van de grootste pianobedrijven in Europa. Tijdens deze tweejarige ondernemersopleiding word je gevormd tot een bekwaam pianostemmer- en hersteller. Gedreven vakspecialisten met een jarenlange beroepservaring begeleiden je in je traject. Het hoofdaccent ligt op het ‘muziektechnisch’ stemmen en afstellen van piano’s en vleugels op het gehoor. Daarnaast leer je tekortkomingen herstellen en zal het klavier, mechaniek en binnenwerk geen geheimen meer voor je hebben. Het specifieke onderdeel van pianorestauratie komt in deze opleiding níet aan bod. De pianostemmer- en hersteller werkt op zelfstandige basis of in dienstverband. Een ervaren vakman/vrouw kan worden gevraagd zijn/haar kennis te delen in een opleidingscontext. Een goede pianostemmer- en hersteller is gegeerd en zal dus niet snel om werk verlegen zitten.

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Programma

De opleiding duurt 2 jaar, met gemiddeld 1 dag les per week.

PIANOSTEMMER EN -HERSTELLER 1:

 • Oriëntatie pianostemmer en hersteller 20u
 • Afregelen van de buffetpiano 44u
 • Herstellen van de buffetpiano 44u
 • Unisono’s stemmen op gehoor 44u
 • Octaven, kwarten en kwinten stemmen op gehoor 44u

PIANOSTEMMER EN -HERSTELLER 2:

 • Afregelen van de vleugelpiano 32u
 • Herstellen van de vleugelpiano 32u
 • Onderhoudsmethoden en adviezen 20u
 • Partitie stemmen op gehoor 40u
 • Bas en diskant stemmen op gehoor 40u
 • Intoneren 32u
 • Eindproef 1u

De lessen zullen gegeven worden in het pianomuseum Chris Maene, Aalterstraat 4 in 8755 Ruiselede. Wanneer je niet over eigen vervoer beschikt, zal in de mate van het mogelijke vervoer vanuit het station in AALTER worden voorzien.

Omwille van de grote belangstelling, docentenbegeleiding en vooral het praktische karakter van de opleiding wordt de klasgroep beperkt. De selectieprocedure peilt naar motivatie en relevante vooropleiding, er wordt geen rekening gehouden met het tijdstip van aanmelding. Personen met hoge kans om hun opleidingstraject succesvol af te werken maken meer kans om toegelaten te worden. Tegen deze beslissing is geen verhaal mogelijk. Kandidaten dienen hier strikt rekening mee te houden.

 

Toelatingsvoorwaarden:

 • Je doorliep de hieronder beschreven selectieprocedure en werd weerhouden als kandidaat.
 • Er is geen voorkennis vereist. Een goede dosis interesse, inzet, motivatie en gedrevenheid volstaan om deze opleiding te volgen.
 • Piano kunnen spelen en interesse hebben in muziek is een groot pluspunt.
 • Je kan je vinden in het beroepsprofiel en uitoefening.

 

Deelname selectieprocedure:

De selectieprocedure voor de opleiding met start in 2022 werd afgerond. Een eerstvolgende inrichting wordt gepland in 2024. Registreer je via de hou-me-op-de-hoogte functie om tijdig geïnformeerd te worden over de selectieprocedure.

 

Voor wie

Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start. Al wie piano’s wil leren stemmen en herstellen én meer dan een gewone muzikale voeling heeft met de piano als instrument in het bijzonder. Voorkennis is niet vereist. Opgelet, deze opleiding wordt tweejaarlijks georganiseerd en is enkel toegankelijk via een selectieprocedure.

 

Materiaal en extra kosten

Onze partner beschikt over een mooi uitgerust atelier waar je tijdens de lessen gebruik van kan maken. Je zal daarnaast het volgende nodig hebben:

 • Basisuitrusting herstellen

Het inschrijvingsgeld omvat alle kosten voor één volledig opleidingsjaar m.u.v. het werkmateriaal. Omwille van het praktische karakter van deze opleiding wordt elke cursist verondersteld zich een persoonlijke basisset met gereedschappen aan te schaffen. De kostprijs hiervan bedraagt maximum 200 EUR. Je ontvangt een materialenlijst bij de start van het schooljaar. Stemsleutels zijn hierin niet inbegrepen, er worden kwalitatieve stemsleutels voorzien. Je docenten kunnen je adviseren in het geval je deze zelf wenst aan te kopen.

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde aanvraagformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.

Info

Beginner icon

Beginner

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag
Hou me op de hoogte

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Schilder

Gent

education type icon

Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Meubelmaker

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding, Voltijdse dagopleiding

Beginner icon

Beginner

Oriëntatie sector interieur

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Moderne Handlettering

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Interieurstylist

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Verlichtingsadviseur

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

interieurinrichter

Gent

education type icon

Voltijdse dagopleiding, Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Jana Roos - (c) Guillaume Decock-5
Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen

Jana werd modeontwerpster ondanks medische hindernissen

Ondernemen

Blog
Tuin campus Gent - website
Vijf tips om van je tuin een paradijs voor bijen te maken

Vijf tips om van je tuin een paradijs voor bijen te maken

Bijscholingen en specialisaties

Blog
energietransitie nxtpro opleidingen hvac
nxtpro over energietransitie in HVAC-sector

nxtpro over energietransitie in HVAC-sector

Bijscholingen en specialisaties

Blog
brand element