Wijn
Opleiding Wat is het verschil tussen een conventionele wijn, een biologische wijn, een biodynamische wijn en een natuurwijn.
Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Avond 1: Inleiding
- We overlopen de geschiedenis van de wijnbouw en het wijnmaken om te achterhalen wanneer welke producten en technieken hun intrede hebben gedaan. We definiëren ook de termen conventioneel, biologisch, biodynamisch en natuurlijk.
Al proevend ontdekken we een heel breed pallet aan wijntypes, wijnstijlen, wijnregio's.
Avond 2: Biologische wijn
- Wat is een biologische wijn?
- Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn om een wijn biologisch te mogen noemen?
- Wat zijn de regionale verschillen en welke impact hebben deze op de wijnhandel?
Al proevend onderzoeken we of er een verschil is tussen conventionele wijnen en biologische wijnen.
Avond 3: Biodynamische wijn
- Wat is een biodynamische wijn meer (of minder?) dan een biologische wijn?
- Wanneer mag een wijn het label 'biodynamisch' dragen?
- Wat vraagt dit van de wijnbouwer, zowel op het gebied van druiventeelt als op het gebied van vinificatie?
- Kan je overal ter wereld biodynamisch werken?
We achterhalen al proevend waaraan je een biodynamische wijn doorgaans kan herkennen.
Avond 4: Natuurwijn
- Wat is een natuurwijn? Een vraag met vele antwoorden. We trachten duidelijkheid te scheppen via enkele algemeen aanvaarde basisprincipes en bekijken de verschillende initiatieven en charters die proberen tot een duidelijke definitie te komen.
We proeven een breed scala aan natuurwijnen en tasten zo de grenzen af van onze smaakreferenties.
Voor wie
Voor sommeliers en wijnhandelaren.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Minimum 18 jaar zijn.
- Voorkennis: minstens basiscursus Wijn leren proeven.
Materiaal en extra kosten
Docent is Mark Longin, sommelier conseil, zaakvoerder Proef de Passie.
De cursist brengt zelf zijn set glazen mee.