Terug naar home
MijnSyntra
Horeca

Opleiding Kaasmeester

Je wil jezelf bekwamen in de kennis van kaas of je vestigen als kaasspecialist? Dan is deze opleiding kaasmeester een absolute must.

 

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Programma

Deze avondopleiding duurt ruim 1 jaar en heeft 1 vaste lesavond(dinsdag).Bedrijfsbezoeken kunnen afwijken van de vaste lesdag maar dit zal tijdig worden gecommuniceerd door docent en trajectbegeleider.

Onderstaande modules komen aan bod:

 

  • module van melk tot kaas (6 sessies)
  • module kaassoorten en families (11 sessies)
  • module kaas culinair (9 sessies)
  • module verkoop van kaas (6 sessies)
  • module basis hygiëne en veiligheid (3 sessie + e-learning)
  • Eindproef en eindwerkbegeleiding (4 sessies)

 

Theorie wordt maximaal gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties!

 

 

Voor wie

  • Jongeren en volwassenen die professioneel aan de slag willen met kaas.
  • Uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, slagers, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen,..) die specialist in kazen willen worden.

Over het beroep

Docente Ann Keymeulen stelt zich voor:

Reeds vijfentwintig jaar ben ik gepassioneerd bezig met kaas. In het begin vooral omdat ik het lekker vond maar hoe meer ik over kaas begon te weten hoe interessanter het allemaal werd.

Op vandaag geef ik les aan toekomstige kaasmeesters, ben ik zelf als kaasmeester actief binnen een kaasgroothandel, werk voor culinaire academies en heb ik mijn eerste boek over kaas geschreven. Mijn boek De Kunst van Kaas, is verschenen in het Nederlands en in het Frans.

 

Veel mensen kennen kaas niet…

Iedereen kent de klassieke Gouda, Brie en Camembert maar er zijn zo een prachtige pareltjes van kazen onbekend bij het grote publiek. Al die lekkere smaken hebben me gestimuleerd om te starten met mijn eigen concept L’art du fromage.

Mijn missie? Mensen echte kaas leren kennen.

Materiaal en extra kosten

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Examens kunnen zowel schriftelijk als praktisch worden afgenomen aan het einde van elke module.

 

Inhoud van de eindproef:

Cursist presenteert een kaasschotel in functie van een concept/thema.

Samenstelling kaasschotel in functie van een concept/thema

  • Motivering van de keuze: de kandidaat dient zijn keuze te motiveren om een kaasplateau samen te stellen.
  • Proportionering : de kandidaat geeft de juiste verhoudingen en nodige hoeveelheden van de kazen voor het voorzien in een kaasmaaltijd voor 4 personen.
  • Aansnijding: de kandidaat geeft mondeling toelichting over de gepaste aansnijding voor elke kaas aan.
  • Plaatsing op het plateau: de kandidaat realiseert de presentatie en schikking van zijn plateau in volgorde van degustatie.
  • Etikettering: de kandidaat voorziet etiketten met beschrijving van de kazen in functie van de verkoop.
  • Smaakcommentaar, foodpairing met garnituur.

Beoordeling wijn, bier en kaas

De kandidaat suggereert in functie van zijn/haar voorgestelde kaas-plateau :

  • een passende witte wijn en/of
  • een passende rode wijn en/of
  • een passend bier

De kandidaat is in staat via degelijk degustatiecommentaar zijn/haar keuzes te argumenteren

 

 

 

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap (SMU) slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Info

Beginner icon

Beginner

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag
Hou me op de hoogte

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Theesommelier voor gevorderden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

dieetijs en alternatieve ijsbereidingen

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Barista Basic

Dendermonde

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Theesommelier

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Kok - restauranthouder

Gent, Sint-Niklaas

education type icon

Dagopleiding, Avondopleiding, Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Uitbater kleinschalig logies

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Fermenteren met groenten en kruiden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

biscuit(taarten)

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Gevorderd icon

Gevorderd

An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
frituur openen syntra 1
Je eigen frituur openen?

Je eigen frituur openen?

Een nieuw (bij)beroep

Blog
IE5A7273
Geboren voor de horeca: Syntraheld Arne (20) baat restaurant uit

Geboren voor de horeca: Syntraheld Arne (20) baat restaurant uit

Ondernemen

Blog
brand element