Terug naar home
MijnSyntra
Horeca

Opleiding Kaasmeester

Je wil jezelf bekwamen in de kennis van kaas of je vestigen als kaasspecialist.
Dan is de opleiding kaasmeester een absolute must.

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Programma

De avondopleiding duurt 2 jaar:

1e jaar: module Basiskennis kaas (20 sessies)

  • algemene warenkennis
  • fabricatie van kaas
  • basis HACCP en voedselveiligheid
  • kaasfamilies: basis
  • technische kaasbehandeling en snijtechnieken
  • Wat is bier?
  • Wat is wijn?
  • examen

2e jaar: module Activiteiten van de kaasmeester (27 sessies)

  • verkopen van kaas
  • verkopen van kaas
  • kaasfamilies: appellaties en productiemethoden
  • uitbaten van een kaasmakerij/kaashandel en organiseren van bedrijfsbezoeken
  • toegepaste HACCP in de kaashandel
  • culinaire aspecten van kaas (= o.a. koken met kaas onder begeleiding van een echte chef-kok)
  • eindwerkbegeleiding
  • examen
  • Eindproef

 

Theorie wordt maximaal gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties!

 

 

Voor wie

  • Jongeren en volwassenen die professioneel aan de slag willen met kaas.
  • Uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, slagers, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen,..) die specialist in kazen willen worden.

Over het beroep

Docente Ann Keymeulen stelt zich voor:

Reeds vijfentwintig jaar ben ik gepassioneerd bezig met kaas. In het begin vooral omdat ik het lekker vond…maar hoe meer ik over kaas begon te weten… hoe interessanter het allemaal werd…

 

Op vandaag geef ik les aan toekomstige kaasmeesters, ben ik zelf als kaasmeester actief binnen een kaasgroothandel, werk voor culinaire academies en heb ik mijn eerste boek over kaas geschreven.

Mijn boek De Kunst van Kaas, is verschenen in het Nederlands en het Frans, ‘l Art du Fromage Belge.

 

Veel mensen kennen kaas niet… iedereen kent de klassieke Gouda, Brie en Camembert…maar er zijn zo een prachtige pareltjes van kazen…onbekend bij het grote publiek… al die lekkere smaken hebben me gestimuleerd om te starten met mijn eigen concept, L’art du fromage…mijn missie…mensen echte kaas leren kennen.

Materiaal en extra kosten

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Examens kunnen zowel schriftelijk als praktisch worden afgenomen aan het einde van elke module.

De eindproef wordt afgelegd aan het einde van het 2e jaar: je maakt een zelf samengesteld kaasstuk en presenteert dit aan een vakjury. Daarnaast kom je mondeling je schriftelijk eindwerk verdedigen. Dit bestaat uit een monografie waarin je jou (fictieve) kaashandel komt voorstellen.

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Info

Beginner icon

Beginner

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Traiteur-banketaannemer

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Horeca booster

Gent

education type icon

Dagopleiding

Beginner icon

Beginner

Friturist

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Theesommelier voor gevorderden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

dieetijs en alternatieve ijsbereidingen

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Fermenteren met groenten en kruiden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Barista Advanced

Dendermonde

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Fermenteren met dranken

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
Den-eeuwigen-beenhouwer-1
Duurzame productie, van boer tot bord

Duurzame productie, van boer tot bord

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element