Opleiding Kaasmeester
Je wil jezelf bekwamen in de kennis van kaas of je vestigen als kaasspecialist? Dan is deze opleiding kaasmeester een absolute must.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.
Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.
Programma
Deze avondopleiding duurt ruim 1 jaar en heeft 1 vaste lesavond(dinsdag).Bedrijfsbezoeken kunnen afwijken van de vaste lesdag maar dit zal tijdig worden gecommuniceerd door docent en trajectbegeleider.
Onderstaande modules komen aan bod:
- module van melk tot kaas (6 sessies)
- module kaassoorten en families (11 sessies)
- module kaas culinair (9 sessies)
- module verkoop van kaas (6 sessies)
- module basis hygiëne en veiligheid (3 sessie + e-learning)
- Eindproef en eindwerkbegeleiding (4 sessies)
Theorie wordt maximaal gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties!
Voor wie
- Jongeren en volwassenen die professioneel aan de slag willen met kaas.
- Uitbaters en medewerkers uit voedings- en horecazaken (restauranthouders, slagers, traiteurs, versdetailhandel en delicatessen,..) die specialist in kazen willen worden.
Over het beroep
Docente Ann Keymeulen stelt zich voor:
Reeds vijfentwintig jaar ben ik gepassioneerd bezig met kaas. In het begin vooral omdat ik het lekker vond maar hoe meer ik over kaas begon te weten hoe interessanter het allemaal werd.
Op vandaag geef ik les aan toekomstige kaasmeesters, ben ik zelf als kaasmeester actief binnen een kaasgroothandel, werk voor culinaire academies en heb ik mijn eerste boek over kaas geschreven. Mijn boek De Kunst van Kaas, is verschenen in het Nederlands en in het Frans.
Veel mensen kennen kaas niet…
Iedereen kent de klassieke Gouda, Brie en Camembert maar er zijn zo een prachtige pareltjes van kazen onbekend bij het grote publiek. Al die lekkere smaken hebben me gestimuleerd om te starten met mijn eigen concept L’art du fromage.
Mijn missie? Mensen echte kaas leren kennen.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Examens kunnen zowel schriftelijk als praktisch worden afgenomen aan het einde van elke module.
Inhoud van de eindproef:
Cursist presenteert een kaasschotel in functie van een concept/thema.
Samenstelling kaasschotel in functie van een concept/thema
- Motivering van de keuze: de kandidaat dient zijn keuze te motiveren om een kaasplateau samen te stellen.
- Proportionering : de kandidaat geeft de juiste verhoudingen en nodige hoeveelheden van de kazen voor het voorzien in een kaasmaaltijd voor 4 personen.
- Aansnijding: de kandidaat geeft mondeling toelichting over de gepaste aansnijding voor elke kaas aan.
- Plaatsing op het plateau: de kandidaat realiseert de presentatie en schikking van zijn plateau in volgorde van degustatie.
- Etikettering: de kandidaat voorziet etiketten met beschrijving van de kazen in functie van de verkoop.
- Smaakcommentaar, foodpairing met garnituur.
Beoordeling wijn, bier en kaas
De kandidaat suggereert in functie van zijn/haar voorgestelde kaas-plateau :
- een passende witte wijn en/of
- een passende rode wijn en/of
- een passend bier
De kandidaat is in staat via degelijk degustatiecommentaar zijn/haar keuzes te argumenteren
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap (SMU) slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.