Terug naar home
MijnSyntra
Dranken

Opleiding Sommelier

De opleiding Sommelier Conseil is een langlopende opleiding, ingericht door de Vlaamse Wijnacademie, een afdeling van SYNTRA Midden-Vlaanderen. Deze opleiding kwam tot stand in nauwe samenwerking met de prestigieuze Franse Université du Vin van Suze-La-Rousse in de Rhônestreek. Het diploma Sommelier dat de Vlaamse Wijnacademie aflevert, wordt erkend door de Franse Wijnuniversiteit. De docenten van de Vlaamse Wijnacademie zijn onafhankelijke sommeliers of wijntechnici met ervaring in het lesgeven. De opleiding wil zo volledig mogelijk de verschillende domeinen en disciplines behandelen die betrekking hebben op de wijn.

Info

Aalst, Gent, Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 690,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Klassikale lessen

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs

Locatie

Gent

Startdatum

18/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€690,00

Volzet

Locatie

Aalst

Startdatum

18/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€690,00

Volzet

Locatie

Gent

Startdatum

20/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€690,00

Nu inschrijven

Locatie

Sint-Niklaas

Startdatum

21/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€690,00

Wachtlijst

Programma

 Deze avondopleiding SOMMELIER loopt over 3 cursusjaren:

EERSTE JAAR:

  • Module: wijn leren proeven (24 lesuren)
  • Module: algemene wijnkennis – geschiedenis en technieken (32 lesuren)
  • Module: algemene wijnkennis – vinificatietechnieken (36 lesuren)
  • Module: bier leren proeven (24 lesuren)
  • Coaching: opstart portfolio

 

TWEEDE JAAR: 

  • Module: Frankrijk – Noord-oost (32 lesuren)
  • Module: Frankrijk – Zuid-oost (32 lesuren)
  • Module: Franktijk – West (32 lesuren)
  • Servicetest Sommelier Frankrijk
  • Module: Europa – Noord en Oost (40 lesuren)
  • Coaching: verdere uitbouw portfolio

 

DERDE JAAR:

  • Module: Europa – Zuid (40 lesuren)
  • Servicetest Sommelier Europa
  • Module: Wereld – Amerika (32 lesuren)
  • Module: Wereld – Afrika, Azië, Oceanië (32 lesuren)
  • Coaching: afwerken portfolio
  • Eindproef: Sommelier – Je opgedane kennis wordt neergeschreven in een portfolio die je op het einde van het cursusjaar verdedigt. Plus blinde degustatietest en service.
  • EXTRA module: Sommelier-conseil met finale eindproef en examens georganiseerd door de ‘Université du Vin’ in Suze la Rousse. (1 week ter plaatse)

 

Voor wie

Het doelpubliek voor deze opleiding bestaat uit mensen die beroepshalve in contact komen met de wijnsector.

Materiaal en extra kosten

In het cursusgeld voor het eerste jaar zijn bij de module ‘Wijn leren proeven’ 6 degustatieglazen en het proeven van de wijnen inbegrepen.
Voor de andere modules wordt voor de degustatie een bijdrage aan de cursisten gevraagd. Afhankelijk van het onderwerp van de les worden er 6 à 8 wijnen geproefd. De prijs van een fles is opnieuw afhankelijk van het lesonderwerp (bv. Champagne, Bourgogne,..).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Breng vanaf module 2 ‘ Algemene wijnkennis’ steeds een sommelier mee. (correct leren openen van een fles wijn).

Sommige lessen vinden plaats buitenshuis. De cursisten betalen de gedegusteerde maaltijden/producten te plaatse.
Voor de wijnen die gedegusteerd worden tijdens de lessen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse zal 300 euro worden gevraagd aan de deelnemende cursisten.

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost. 

 

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Wie slaagt in de examens aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, ontvangt het diploma Sommelier - Conseil.

 

Info

Aalst, Gent, Sint-Niklaas

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 690,00 (incl. BTW)

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Fermenteren met dranken

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Een nieuwe visie op de oude kaas- en wijnavond

Aalst

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Klimaatverandering en wijn

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

bier leren proeven

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Barista Basic

Dendermonde

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Theesommelier voor gevorderden

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Verrassende Rhône wijnen

Aalst

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Gevorderd icon

Gevorderd

Zytholoog

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Microbrouwer

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
frituur openen syntra 1
Je eigen frituur openen?

Je eigen frituur openen?

Een nieuw (bij)beroep

Blog
IE5A7273
Geboren voor de horeca: Syntraheld Arne (20) baat restaurant uit

Geboren voor de horeca: Syntraheld Arne (20) baat restaurant uit

Ondernemen

Blog
brand element