Terug naar home
MijnSyntra
Groen en tuin

Opleiding Herborist

Als herborist ben je een kruiden- en plantendeskundige. Je legt je toe op de werking en toepassing van kruiden en planten. Je bent op de hoogte van de gezondheidsbevorderende werking van de actieve bestanddelen en tevens verlies je de contra-indicaties niet uit het oog.  Je leert alles over de meest recente wetgeving in verband met het gebruik en de verkoop van kruiden. Je verleent je klanten advies bij gebruik van kruiden in voeding en lichaamsverzorging.

Info

Aalst

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 499,00 (incl. BTW)

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Klassikale lessen

Locatie Startdatum Tijdstip les Prijs

Locatie

Aalst

Startdatum

18/09/2023

Lessenrooster

Tijdstip les

avond

Prijs

€499,00

Wachtlijst

Programma

 

 

De avondopleiding duurt 2 jaar, met gemiddeld 1 avond les per week.

In het kader van bedrijfsbezoek en/of veldwerk, is het mogelijk dat enkele lesmomenten op zaterdagvoormiddag of-namiddag  worden ingepland.

Tijdens de 2-jarige opleiding komen volgende vakken aan bod:

Plantkunde deel 1 + deel 2 (2x 20u)

Typische weefsels bij planten in droge toestand herkennen in verband met kwaliteitscontrole (onzuiverheden, vervalsingen, identificatie, verwarring…).
Vergelijken van verse en gedroogde planten: duiden van kleur, vorm en typische kenmerken zoals haren, vezels en andere.
Studie van gedroogde planten met gebruik van binoculair en microscoop

Microscopie en planten (28u)

De basis van herboristerie rust op een voldoende kennis van algemene plantkunde. De herborist zal in zijn dagelijkse bezigheden geconfronteerd worden met de identificatie van planten. Hij moet in staat zijn planten te identificeren a.d.h.v. een determinatietabel, moet de grondslagen kennen van de plantenmorfologie, de samenstelling van de weefsels en de functies.

Biochemie en inhoudsstoffen (40u)

Je verwerft inzicht in de basiseigenschappen van de chemische verbindingen en in de opbouw en de samenstelling van organische verbindingen met als doel een beter begrip van de samenhang en werking van inhoudsstoffen op de fysiologische stelsels ( spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, bloedsomloop, immuunstelsel en lymfestelsel) te kennen.
Je verwerft inzicht in de indeling van kruideninhoudstoffen en hun algemene eigenschappen en toepassingen.

Je bespreekt de verschillende groepen inhoudsstoffen (slijmstoffen, etherische oliën, polyfenolen…). Voor elke groep komen volgende zaken aan bod: algemene structuur, algemene eigenschappen, stabiliteit, oplosbaarheid en praktische toepassing (aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden). 

Kruidenleer en het menselijk lichaam deel 1 (44u), deel 2 (40u), deel 3 (44u)

Je zal een grondige kennis verwerven over algemene botanische kenmerken, gebruikte plantendelen, actieve inhoudsstoffen essentieel voor de toepassing, toepassingen (traditioneel, voedingssupplement, cosmetica), fysiologische activiteit, typen bereidingen, nevenwerkingen/interacties. Je verwerft inzicht in waar betrouwbare informatie kan worden gevonden en hoe deze dient te worden geïnterpreteerd.
De besproken planten dienen aan te sluiten bij de toepassingen die aan bod komen bij de besproken lichaamsstelsels in het vak anatomie/fysiologie/pathologie.

Je krijgt basiskennis van fysiologie en anatomie van de mens met het oog op het begrijpen van de werking van de stelsels in het menselijk lichaam. Eveneens wordt stilgestaan bij veelvoorkomende ziektebeelden die zich voordoen bij de verschillende lichaamsstelsels.

Kwaliteit en deontologie (20u)

Je hebt kennis van de belangrijkste producten op de markt en van het assortiment van kruiden en voedingssupplementen in de handel. Inzicht hebben van waar de producten komen, hoe ze zijn samengesteld en productiedatum.
Je kan een kwaliteitscontrole uitvoeren i.v.m. de identificatie, zuiverheid, kwaliteit en nagaan van eventuele vervalsingen van plantaardige grondstoffen.
Je bent op de hoogte van de vigerende wetgeving bij het adviseren, gebruik en praktische toepassingen van de planten, of bereidingen hiervan afgeleid, zal de herborist de attitude bezitten zich beperken tot toepassingen binnen de voeding (als dusdanig of als supplement) en/of binnen de huidverzorging.
Je hebt de attitude om bij de geringste aanwijzingen van ziektesymptomen of van aandoeningen die haar/zijn bevoegdheid overschrijden de klant door te sturen naar een arts.
Je hebt de attitude om rekening te houden met mogelijke interacties die kunnen optreden met gangbare therapieën.

OPTIONEEL: WORKSHOP-KRUIDENWANDELINGMODULE

Onder leiding van docente Yvette Saerens, kan je module van 7 lessen volgen.

Hierin komen aan bod: workshops (oa. infusie, zalf), kruidenwandeling, eventueel bedrijfsbezoek.

Deze lessen worden ingepland aanvullend op de kalender van de opleiding herborist 1.

Vanwege het verbruik van grondstoffen is er voor deze module een inschrijvingskost van 75 euro per cursist.

Aan het begin van het cursusjaar, krijg je de mogelijkheid om hiervoor in te schrijven.

 

 

Voor wie

Deze cursus is een professionele en erkende opleiding voor personen met interesse voor kruiden en ondernemerszin.

Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start). 

Over het beroep

Na deze opleiding kan je je specialiseren in één of meerdere beroepen uit de sector van de kruidenteelt, kruidenverwerking, groot- en kleinhandel voeding, cosmetica en verzorging.

Na deze 2-jarige opleiding kan je aansluitend de opleiding Kruidenverwerker volgen. De opleiding kruidenverwerker zal vanaf cursusjaar 24-25 doorgaan in Campus Gent. 

Materiaal en extra kosten

Cursusteksten

Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost. Optioneel kan je een aantal opleidingsgerelateerde boeken aankopen met een studentenkorting via Syntra. Dit is geen verplichting.

Werkmateriaal

Om te kunnen deelnemen aan deze opleiding, zal je bovenop het inschrijvingsgeld specifiek materiaal/grondstoffen bv. gedroogde kruiden zelf moeten aankopen. De richtprijs hiervoor bedraagt 20 euro per cursusjaar. Daarnaast zal je voor de praktijklessen gevraagd worden een vergrootglas (loep), mesje, pincet, klein keukenmateriaal mee te brengen.

 

 

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Examens
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen(opdracht). Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen.
Op het einde van de opleiding wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een extern jurylid.

 

Eindproef Herborist:

 

Op het einde van hett traject dient er een monografie gemaakt worden van een opdracht:

 

Je maakt een persoonlijke studie van een plant / toepassing die zich binnen één van deze rubrieken situeert: Huidverzorging, zorg- en wellnesssector, voedingssuplement
didaktisch - pedagogisch gebruik, distributie. Dit schriftelijke werk wordt mondeling toegelicht. Tijdens de opleiding dien je ook een herbarium aan te leggen. Het herbarium wordt ingediend in het 2de jaar van de opleiding.

 

Getuigschrift of diploma 
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

Vrijstellingen
Je kan een vrijstelling aanvragen voor iedere module. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.
 

Info

Aalst

Beginner icon

Beginner

Prijs vanaf 499,00 (incl. BTW)

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Aromatherapie en etherische oliën - basis

Aalst

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Tuinaanlegger

Asse, Gent

education type icon

Avondopleiding, Werkplekleren, Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Fytolicentie NP

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Kruidenverwerker

Aalst

education type icon

Avondopleiding

Gevorderd icon

Gevorderd

Kruidenleer

Aalst, Gent

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Tuinontwerper

Gent

education type icon

Avondopleiding

Gevorderd icon

Gevorderd

Florist

Gent

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

frituur openen syntra 1
Je eigen frituur openen?

Je eigen frituur openen?

Een nieuw (bij)beroep

Blog
Opleiding interieurinrichter syntra
Hoe word jij een interieurinrichter? Onze docent vertelt…

Hoe word jij een interieurinrichter? Onze docent vertelt…

Een nieuw (bij)beroep

Blog
Opleiding Schoonheidsspecialist
Onmisbare make-up tips voor elk zomers feestje

Onmisbare make-up tips voor elk zomers feestje

Bijscholingen en specialisaties

Blog
brand element