Opleiding Orthopedisch technicus
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.
Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.
Hou me op de hoogteProgramma
De volledige opleiding Orthopedisch schoentechnicus duurt 2 jaar en bestaat uit 2 trajecten: orthopedisch leestenmaker en orthopedisch schoenmaker.
Deze trajecten kunnen ook afzonderlijk gevolgd worden en leiden tot een getuigschrift KMO-medewerker.
In september 2022 kan je starten in de opleiding Orthopedisch leestenmaker.
Programma:
- Intake
- Medische basiskennis (e-learning)
- Werkorganisatie en veiligheid
- Leesten
- Werkplekleren
- Eindproef
Vanaf september 2023 kan je starten met de opleiding orthopedisch schoenmaker.
Programma:
- Intake
- Medische basiskennis (e-learning)
- Werkorganisatie en veiligheid
- Voet- en plantaire orthesen
- Onderwerk
- Orthopedische schoenaanpassingen
- Werkplekleren
- Eindproef
Voor wie
Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start).
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Wie ingeschreven is in deze opleiding dient tegelijkertijd in de beroepspraktijk actief te zijn via een stageovereenkomst of een arbeidsovereenkomst. De overeenkomst betreft minimaal 400u per cursusjaar. Een stageovereenkomst bedraagt dus minimum 15u/week met een minimum van 400 stage uren per opleidingsjaar
Materiaal en extra kosten
Extra kosten
Cursusteksten
Het inschrijvingsgeld omvat het lesgeld en toegang tot het online leerplatform waar het lesmateriaal te vinden is (instructievideo’s, cursustekst,…). Bijkomende kosten zijn prints en kopieën.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Vrijstellingen
Je kan een vrijstelling aanvragen voor 'medische basiskennis' en 'werkorganisatie en veiligheid'. Hiervoor bezorg je een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.
PRAKTIJK
De meeste lessen gaan door op de SYNTRA campus.
STAGE
Wie ingeschreven is in deze opleiding dient tegelijkertijd in de beroepspraktijk actief te zijn via een stageovereenkomst of een arbeidsovereenkomst. De overeenkomst betreft minimaal 400u per cursusjaar. Een stageovereenkomst bedraagt dus minimum 15u/week met een minimum van 400 stage uren per opleidingsjaar.
EXAMENS
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen.
Op het einde van de opleiding wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een extern jurylid.
AFSTANDSLEREN
De leerstof van de vakken toegepaste anatomie en toegepaste pathologie wordt aangeboden via het digitaal leerplatform van SYNTRA. Dit betekent dat je door zelfstudie thuis studeert en gerichte vragen stelt aan de docent op de campus. De docent heeft een coachende rol en zal je begeleiden bij het zelfstandig verwerken van de leerstof. De coaching en het beantwoorden van vragen gebeurt tijdens klassikale lesmomenten op de campus.
GETUIGSCHRIFT OF DIPLOMA
Wie slaagt voor alle modules van het traject Orthopedisch schoenmaker ontvangt een erkend getuigschrift 'KMO medewerker Orthopedisch schoenmaker'. Hiermee kan je perfect aan de slag kan in de sector. Wie slaagt voor alle modules van het traject Orthopedisch leestenmaker ontvangt een erkend getuigschrift 'KMO-medewerker Orthopedisch leestenmaker', waarmee je aan de slag kan in de sector. Je kan kiezen om slechts één van beide trajecten te volgen indien je een uitgesproken interesse hebt in één van beide. Wie slaagt voor alle moduleproeven van beide trajecten én de eindproef ontvangt het diploma/getuigschrift Orthopedisch technicus. Ontvang ik een getuigschrift of diploma?
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Onze certificaten, getuigschriften en diploma's zijn erkend door de Vlaamse
Gemeenschap.