Terug naar home
MijnSyntra

Opleiding Verborgen parels uit de Balkan - New York : Riesling en andere ontdekkingen

Hoewel we relatief weinig wijnen uit de Balkan in wijnhandels en supermarkten vinden heeft de wijnbouw in de Balkan een zeer lange traditie. In de 5e eeuw voor Christus werd door de Illyrische stammen reeds wijn gemaakt in een gebied dat nu Albanië, Montenegro en Zuid-Dalmatië beslaat. Door de Grieken en later de Romeinen werden ook in de meer noordelijke regio's (Istrië, Slovenië, Slavonië) druiven aangeplant.

In termen van volume is de Balkan een eerder bescheiden speler : Croatië heeft zo'n 33.000 ha wijngaard, Slovenië +/- 22.000 ha. Typerend is wel de relatief kleine schaal van de bedrijven : Croatië telt 17.000 ha wijnhuizen, Slovenië zelfs 28.000. Deze versnippering verklaart meteen deels de lage aanwezigheid op onze markt : de meeste producenten zijn te klein om met een supermarkt in zee te kunnen gaan. Anderzijds staat de kleinschaligheid wel garant voor typiciteit en grote kwaliteitszorg wat voor cavisten dan weer ideaal is.

In de 2 eerste avonden komt Croatië aan bod : de eerste avond is gewijd aan het Noorden met het schiereiland Istrië en het Continentaal deel van Croatië : Medimurje, Slavonië en de Baranja. Noord-Croatië (en zeker het binnenland) zijn vooral een verhaal van witte wijn (met druiven als Grasevina en Malvazija Istarkska). 

De 2e avond gaan we naar het Zuiden (met Dalmatië en de talrijke eilanden waar topwijn wordt gemaakt). In dit warme mediterrane klimaat domineert de rode wijn en dan meer specifiek de Plavac Mali druif, de afstammeling van Zinfandel en Primitivo.

 De 3e avond focussen we op 2 kleinere wijnlanden : Slovenië in het Noorden en Bosnië-Herzegovina in het Zuiden. Slovenië heeft op zijn beperkte oppervlakte (+/- België) heel wat klimaatzones en dus ook typologiën van geschikte druiven.  Naast vooral de Franse gekende rassen heeft men enkele autotochtone druiven (Pinela, Rebula, Zelen, ...)

Bosnië-Herzegovina (en dan quasi uitsluitend het katholieke Herzegovina) is een mini-wijnlandje dat zich sterk profileert met zijn autochtone druiven Zilavka, Blatina en Vranac.

De focus ligt hier zeer zwaar op originaliteit en kwaliteit. 

De 4e avond bespelen we een compleet ander thema : wijn uit de staat New York.

Enige gelijkenis met de vorige regio's is het nichekarakter op de Belgische markt.

Ook hier is wijnbouw geen recent fenomeen : reeds in de 17e eeuw werden door de Nederlandse kolonisten wijnstokken gepland op wat nu Manhattan is...

De wijnindustrie kende vele tegenslagen : Phyloxera (die de ingevoerde europese vitis vinifera trof), de Burgeroorlog van 1861 tot 1865, de 1e W.O., de Drooglegging van 1920 tot 1933, de 2e W.O., de oorlogen in Korea en Vietnam. Pas in de jaren '70 kwam de wijnbouw in een stroomversnelling terecht waaardoor er vandaag in de staat New York een 400-tal wineries zijn die samen +/- 17.000 ha bewerken. Vooral cool-climate druiven als Riesling, Cabernet Franc en Blaufränkisch zijn hier succesvol.

Info

Gevorderd icon

Gevorderd

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Programma

1. Noord-Croatië (Istrië en Continentaal Croatië)

 • In dit deel bekijken we het schiereiland Istrië en 2 belangrijke wijnregio’s in het binnenland (Slavonië en Medimurje).
  7 wijnen (1 sparkling, 3 witte, 2 rode, 1 orange wine)
  Lokale druiven: Malvazija Istarska, Teran, Refosk en Grasevina

2. Zuid-Croatië (Dalmatië en de eilanden)

 • Focus op de kustregio (Dalmatië en Zadar tot Dubrovnik) en de (schier)eilanden (o.a. Hvar en Peljesac)
  7 wijnen (3 witte en 4 rode)
  Lokale druiven: Marastina, Debit, Posip, Parc, Puc, Bogdanjusa, Plavac Mali, Babic, Lasin, Plavina en Drnekusa)

3. Slovenië en Bosnië-Herzegonina

 • Regio’s: Goriska Brda en Vipava (Slovenië) en Mostar (Herzegovina)
  8 wijnen: 4 witte en 4 rode
  Lokale druiven: Sauvignonasse, Pinela, Zelen (Slovenië), Blatina en Vranac (Herzegovina)

4. New York State

 • Regio’s: Finger Lakes en Hudson Vallei
  7 wijnen: 4 wit en 3 rood
  Lokale druiven en hybrids: Traminette, Vidal Blanc
  Signatuurdruiven: Riesling en Cabernet Franc

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Materiaal en extra kosten

Docent is Patrick Dhondt, wereldwijnmeester – sommelier en zaakvoerder van Wines Out of The Boxxx.

De cursist brengt zelf zijn set glazen mee.

Info

Gevorderd icon

Gevorderd

Neem deel aan onze infosessies

Bekijk het overzicht

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag