Terug naar home
MijnSyntra
Voertuigen en metaal

Rijschoollesgever brevet II-III

Om te mogen lesgeven in een erkende rijschool, moet een rijschoollesgever houder zijn van een brevet van beroepsbekwaamheid. Dit kan slechts behaald worden na geslaagd te zijn voor een reeks examens, georganiseerd door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Door SYNTRA Midden-Vlaanderen wordt een opleiding georganiseerd om de kandidaat-lesgevers op deze examens voor te bereiden. Onze docenten hebben een jarenlange ervaring in de rijschoolsector en staan garant voor een échte beroepsopleiding.

Naargelang de categorie waarin je wenst les te geven, is een apart brevet nodig:

 • Brevet I: rijschooldirecteur
 • Brevet II: categorie B (auto)
 • Brevet III: theorie (vooral in het kader van het project Rijbewijs op school (www.rijbewijsopschool.be)
 • Brevet IV: categorie A/AM (bromfiets en motorfiets)
 • Brevet V: categorie BE (auto-remorque); categorie C (vrachtwagen); categorie CE (trekker-oplegger); categorie D (bus); categorie DE (bus-aanhangwagen)

Het is dus mogelijk om afhankelijk van je interesse, ervaring of beroep te kiezen voor een specifiek brevet. De inhoud van de examens is telkens opgedeeld in een gedeelte wegcode en mechanica; afhankelijk van het specifieke brevet.

Natuurlijk wordt in deze opleiding niet enkel de examenstof behandeld. De kern van een job als instructeur is het lesgeven. Daarom is er ook een luik methodiek waarin je wordt geleerd hoe je les kunt geven. Je leert er ook over het reilen en zeilen in de rijschool, iets wat verder uitgediept wordt in je praktijkstage. SYNTRA Midden-Vlaanderen is erkend door de Gewesten zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 11/05/04 betreffende de erkenning van rijscholen. Hierdoor dient een kandidaat 25 % minder stage te volgen dan een cursist die zich voorbereidt door zelfstudie. SYNTRA Midden-Vlaanderen is bovendien erkend opleidingsverstrekker waardoor je gebruik kan maken van opleidingscheques of KMO-portefeuille wat de eigen investeringskost in belangrijke mate vermindert.

Op vraag van FEDERDRIVE, de Federatie van Erkende Rijscholen, richt SYNTRA Midden-Vlaanderen een opleiding in om kandidaat-rijlesgevers op de (moeilijke) examens voor te bereiden.  Meer info over het beroep van rijlesgever vind je op de website van Edulogia, het Vlaams kennis- en expertisecentrum voor mobiliteitseducatie.

 

Info

Beginner icon

Beginner

Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:

Waar en wanneer?

Jammer, op dit moment is deze opleiding nog niet beschikbaar.

Voorlopig staat deze opleiding nog niet ingepland. Blijf je graag op de hoogte wanneer je kunt inschrijven voor deze opleiding? Laat dan je gegevens na.

Hou me op de hoogte

Programma

 • Infosessie (1 sessie)
 • Verkeersreglement (21 sessies)
 • Automechaniek (14 sessies)
 • Methodieken (5 sessies)

Voor wie

Iedereen die wil gaan lesgeven in een erkende rijschool.

Materiaal en extra kosten

Af te leggen examens voor het brevet II

 • Schriftelijk en mondeling examen over de verkeersveiligheid: wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de politie over het wegverkeer (minimum slagingspercentage: 60 %)
 • Schriftelijk en mondeling examen over automechaniek, -techniek & -elektriciteit (minimum slagingspercentage: 50 %)
 • Na de stage: modelrijles (op privaat terrein en openbare weg) en ondervraging over de bij die les toegepaste onderwijsmethode (minimum slagingspercentage: 60 %)
 • Minimum slagingspercentage voor het geheel van de vakken: 60 %
 • De examens worden ingericht door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse Overheid.

 

Inschrijven voor de brevettenexamens

 • De brevettenexamens worden georganiseerd door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid. Op de website www.mobielvlaanderen.be/contactpunt  vind je alle informatie hierover.
 • De retributie om deel te nemen aan de brevettenexamens is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De administratie van Mobiliteit en Openbare Werken stuurt een factuur naar alle deelnemers van het brevetexamen.

 

Ter preventie van corona, verlopen sommige van onze opleidingen deels online

 

Wat betekent dit?
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats vanop de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort om les te volgen zonder grote verplaatsingen en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. In beide situaties stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Ook bij de online lessen blijven we mikken op actieve participatie en benaderen we de leerstof op verschillende manieren. Om deel te kunnen nemen aan de online lessen, heb je enkel een laptop / PC / tablet, een webcam en internetverbinding nodig.

Info

Beginner icon

Beginner

Heb je een vraag over deze opleiding?

Stel een vraag

Deze opleidingen vind je misschien ook interessant:

Bekijk meer opleidingen

Aalst, Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

education type icon

Bijscholingen en specialisaties

Beginner icon

Beginner

Aalst, Sint-Niklaas

education type icon

Voltijdse dagopleiding, Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Aalst, Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Aalst, Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Asse

education type icon

Avondopleiding, Voltijdse dagopleiding

Expert icon

Expert

Asse, Sint-Niklaas

education type icon

Werkplekleren, Avondopleiding, Duaal leren

Beginner icon

Beginner

Sint-Niklaas

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner