Terug naar home
MijnSyntra
jay-wennington-N_Y88TWmGwA-unsplash

1 december 2022

Opleidingen

Horeca booster: Syntra Midden-Vlaanderen en partners lanceren unieke horeca-opleiding

Het aantal openstaande vacatures in de horecasector blijft toenemen. Om het tekort aan kwalitatief geschoold personeel aan te pakken, slaan Syntra Midden-Vlaanderen, Travi, VDAB en VLAIO de handen in elkaar voor een unieke, tweedaagse opleiding: de Horeca booster. Doel van de praktijkgerichte opleiding is het klaarstomen van volwassenen die een job in de horeca ambiëren en/of eens willen proeven van de sector. 

Kloof tussen aantal openstaande vacatures en aantal werkzoekenden 

Na de coronacrisis zorgt het historisch laag tekort aan horecapersoneel voor extra kopzorgen in de sector. In arrondissement Gent ontving VDAB tussen oktober 2021 en september 2022 1.850 horecavacatures

grafiek
Grafiek: Evolutie ontvangen vacatures 2018-2022 – VDAB Arvastat 

Freddy Van Malderen, provinciaal directeur VDAB Oost-Vlaanderen: “Dat is een stijging van 13,4% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Hoewel het tekort aan goed horecapersoneel geen rechtstreeks gevolg van de pandemie is, hebben de lockdowns en coronabeperkingen het wel nog erger gemaakt.” 

Daarnaast waren bij VDAB, in september 2022, bijna 1.700 werkzoekenden, in het arrondissement Gent, ingeschreven met een beroepsaspiratie in de horeca. “Je zou denken dat die vacatures in een mum van tijd ingevuld moeten geraken. Helaas is het niet zo simpel: een kandidaat die beschikbaar én gemotiveerd is, heeft een voorsprong op andere kandidaten. Maar die voorsprong verdwijnt als de kandidaat niet over de juiste competenties beschikt,” aldus Van Malderen. 

Tweedaagse Horeca booster stoomt deelnemers klaar voor de sector 

Met de tweedaagse Horeca booster proberen Syntra Midden-Vlaanderen, Travi, VDAB en VLAIO de kloof te dichten, door 20 deelnemers op korte tijd klaar te stomen voor een job in de horeca. Syntra Midden-Vlaanderen buigt zich over de praktische invulling en uitwerking van de opleiding. 

Davy Eelen, Opleidingscoördinator Food Syntra Midden-Vlaanderen: “Deze tweedaagse is géén klassieke opleiding, maar een praktische booster die de deelnemers de nodige vaardigheden aanreikt om in de horeca aan de slag te gaan. De opleiding richt zich tot alle meerderjarigen die een job in de horeca ambiëren en/of eens willen proeven van de sector.”  

Verloop van de Horeca booster 

Concreet bestaat de Horeca booster uit een introductiedag, (vrijblijvende) praktijkstages en een terugkomdag. De introductiedag vindt plaats op maandag 5 december bij restaurant Mub’Art in het Museum van Schone Kunsten. 

Eelen: “Tijdens de introductiedag worden de deelnemers ondergedompeld in twee modules: basistechnieken keuken en basistechnieken zaal. Na afloop van de introductie worden ze aangemoedigd om hun vers verworven kennis om te zetten in praktijk tijdens een vrijblijvende stage, in een horecazaak naar keuze.” 

Vervolgens ontmoeten de cursisten elkaar opnieuw op 19 december. Op de terugkomdag wordt tijd gemaakt om ervaringen uit te wisselen en de aangeleerde technieken bij te schaven. Eelen: “Op de laatste dag zullen we ook dieper inzoomen op sectorspecifieke informatie, zoals loon- en arbeidsvoorwaarden. Het uiteindelijke doel van de Horecabooster is het op weg helpen van de cursisten in het zetten van de eerste stappen in de horeca.”  

Over de Horeca booster 

 • Tweedaagse horeca-opleiding 

 • Data: 

  • Introductiedag: 5/12 

  • Tussentijdse stages

  • Terugkomdag: 19/12 

 • Doelgroep: werkzoekenden en/of werkenden 

 • Prijs: gratis voor werkzoekenden die zich via VDAB aanmelden, 80 euro (incl. btw) voor andere deelnemers 

 • Meer info vind je hier

Over de cijfers 

De cijfers hebben betrekking op de vacatures die VDAB in september heeft ontvangen.  

Bij de vacatures gaat het enkel over vacatures die in het 'normaal economisch circuit' zitten en rechtstreeks gemeld zijn aan VDAB. Uitzendwerk en vacatures die via selectiekantoren verspreid worden, vallen hier niet onder. 

Bron: Arvastat 

Dit bericht verscheen ook in de pers: