Terug naar home
MijnSyntra
Rolaina_juniorcustom

12 december 2020

Een nieuw (bij)beroep

Rolaina kiest voor een carrière als junior customs consultant

Rolaina Mota Minyety startte in september 2019 met de opleiding junior customs consultant. Na deze opleiding kan ze aan de slag als assistent douanedeclarant. En later kan ze doorgroeien naar de functie van douanedeclarant.

Waarom koos je VOOR DE opleiding junior customs consultant?

“De weg die goederen afleggen heeft mij altijd al gefascineerd. Ik stelde mij al heel vroeg vragen bij het zien van bananen in een Belgische supermarkt. Vanwaar komen ze? Welk traject heeft het fruit doorlopen om hier verkocht te kunnen worden? Vanuit die interesse heb ik gekozen voor de bacheloropleiding buitenlandse handel in Brussel. Ik heb dat diploma behaald, maar ik voelde dat ik nog niet voldoende op de hoogte was om als assistent douanedeclarant aan de slag te gaan. Daarvoor was de opleiding niet concreet genoeg. Toen ik afgestudeerd was, ging ik aan de slag in een winkel. Het verliezen van die job gaf mij de aanzet om opnieuw voor mijn interesse te kiezen.”

De opleiding is veel praktijkgerichter en concreter. "Je leert hoe je douaneformaliteiten op een correcte manier afhandelt. Dat is ontzettend belangrijk, want fouten maken heeft vaak grote gevolgen. We controleren bijvoorbeeld of er vergunningen nodig zijn om bepaalde producten in te voeren of dat er bepaalde invoerrechten of accijnzen moeten betaald worden.”

Alle theorie die je aanleert kan je meteen omzetten in de praktijk.

DEZE opleiding MET WERKPLEKLEREN betekent veel tijd spenderen op de werkvloer. Wat vind je daarvan?

“Dat vind ik heel goed. Alle theorie die je aanleert kan je meteen omzetten in de praktijk. Meer dan de helft van je opleiding ben je aan de slag in je leerbedrijf, dat is niet niks. Gelukkig mag je je leerbedrijf volledig zelf kiezen. Op die manier ben je er zeker van dat je ergens terechtkomt waar het je ligt. In het bedrijf zie je van op de eerste rij hoe alles verloopt, dat is natuurlijk ontzettend interessant. Eerst ontdekte ik alles over transit, daarna over import en momenteel focussen we op export. Ik koos voor het bedrijf Kuehne + Nagel in Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport. Kuehne + Nagel is een wereldwijd opererende logistieke dienstverlener en biedt alle transportmodaliteiten van internationale verscheping aan. Zowel over zee, door de lucht en over land. Ik verzorg dus de douaneformaliteiten van de goederen die met het vliegtuig getransporteerd worden. Normaal gezien studeer ik in juni af. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik dan een job aangeboden krijg, maar dat geldt voor iedereen die daar stage loopt. Momenteel concentreer ik mij dus volop op mijn opleiding en daarna zien we wel.”

interesse in de opleiding die Rolaina volgde?

Douanedeclarant

Gent

education type icon

Werkplekleren

Gevorderd icon

Gevorderd

IMG_9503
Sheila start op haar 54ste met ondernemen

Sheila start op haar 54ste met ondernemen

Ondernemen

Blog
Foodlove - (c) Guillaume Decock-15
Stefanie zette haar doctoraat stop en startte haar eigen zaak FoodLove

Stefanie zette haar doctoraat stop en startte haar eigen zaak FoodLove

Ondernemen

Blog
Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
brand element